Videókapcsolat

2019.01.29. 07:00

Olcsóbb és biztonságosabb: bevált a távtárgyalás Vas megyében

Olcsóbb, mint a tanúk vagy vádlott utaztatása és biztonságos is a rendszer – ez az elmúlt mintegy öt hónap tapasztalata, azóta használnak videókapcsolatot távmeghallgatásra a bíróságokon. Dr. Pup Csilla, a Szombathelyi Törvényszék tanácselnöke, büntető e-per kapcsolattartó nyilatkozott.

VN

Dr. Varga Roland a Budapesten kényszergyógykezelés alatt álló vádlottat hallgatta meg távtárgyalás útján a Szombathelyi Törvényszéken január elején

Fotó: Unger Tamás

– Ezen eszközök segítségével a védett személyek vagy különleges bánásmódot igénylő sértettek, így például a fiatalkorúak, nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, elkülönítetten tehetik meg vallomásukat – kezdte dr. Pup Csilla, a Szombathelyi Törvényszék tanácselnöke, büntető e-per kapcsolattartó. Idő- és költséghatékony a távmeghallgatás, konkrét példát is mondott.

– A Szombathelyi Törvényszék egy büntetőeljárásban a Budapesten kényszergyógy­kezelés alatt álló vádlott jelenlétét a tárgyaláson távmeghallgatás útján biztosította. A rendszer kiépítése előtt a különböző büntetés-végrehajtási intézetekben tartózkodó vádlottak előállítását körszállítással, célszállítással oldották meg, most akár a fogvatartottak mozgatása is mellőzhető.

Egy másik esetben a Pécsi Járásbíróság egy folyamatban lévő büntetőügyben a rendszer segítségével hallgatott meg a Szombathelyi Járásbíróságon tanúként négy szombathelyi lakost. – Ha belegondolunk, hogy ezzel a lehetőséggel a tanúk a Pécsre utazás helyett mennyi időt és költséget takarítottak meg, egyértelmű, hogy korszerű a rendszer – összegezte. És külföldi kapcsolatról is beszélt, az országban ezzel az elsők között volt Vas megye. – Az Eisenstadti Tartományi Bíróság kereste meg a Szombathelyi Járásbíróságot tanúmeghallgatás céljából. A rendszer kiválóan vizsgázott, a külföldi társhatóságok részéről is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik ezen eljárási forma használata iránt – mondta az ausztriai tapasztalatról.

Dr. Varga Roland a Budapesten kényszergyógykezelés alatt álló vádlottat hallgatta meg távtárgyalás útján a Szombathelyi Törvényszéken január elején
Fotó: Unger Tamás

A bíróságokon országosan 2018 szeptemberéig 72 távmeghallgatásra is alkalmas tárgyalótermet alakítottak ki, és még 112 tárgyalóterem előkészítése folyik. Vas megyében a Szombathelyi Törvényszék Szily János utcai épületében négy tárgyalóteremben építették ki a távmeghallgatási rendszert, és folyamatban van a technikai kivitelezés egy-egy tárgyalóteremben a sárvári, a körmendi és a kőszegi járásbíróságon, valamint Szombathelyen, a Petőfi utcai bírósági épületben.

– Ha ezen végpontok kiépítése megtörténik, a Szombathelyi Törvényszék illetékességi területéhez tartozó valamennyi bírósági épületben elérhető lesz a távmeghallgatás lehetősége, és további fejlesztésekkel a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés is, amely elősegíti a tárgyaláson történtek pontos dokumentálását – emelte ki. Az országos adatok szerint 2018. szeptember 1. és november 30. között összesen 96 bíró 191 alkalommal használta az új eszközöket, és 236 személyt, így vádlottakat, civil peres feleket, szabálysértési eljárás alá vont személyeket, szakértőket, tanúkat hallgatott meg. – Összességében elmondható, hogy a rendsze a bevezetése óta eltelt rövid idő tapasztalatai alapján jól vizsgázott, a társadalmi elvárásoknak megfelel, egyaránt szolgálja a hatóságok munkáját, az egyes eljárásokban részt vevők különböző érdekeit – zárta dr. Pup Csilla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában