A Honderű Asztaltársaság szervezte az eseményt

2019.03.01. 07:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szombathelyen

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezést csütörtök este a Honderű Asztaltársaság a Savaria Nagyszálló előtti téren.

Tersztyánszky Krisztina

Mécsesekkel vonultak az emlékhelyre Fotó: Szendi Péter

A megemlékezés szónoka, dr. Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja beszédében arra hívta fel a figyelmet: az emlékezéssel nemcsak tiszteletünket rójuk le a szülők, nagyszülők nemzedéke előtt, hanem egyben küldetést is teljesítünk. Annak érdekében, hogy felmenőink áldozata soha ne merülhessen feledésbe, hanem a borzalmas évtizedek tanulságát adjuk tovább a fiatalabb nemzedékeknek, hogy soha többet Magyarországon ilyen ne történhessen.

Mécsesekkel vonultak az emlékhelyre Fotó: Szendi Péter

Utalt rá, hogy a nyugati határ közelében fekvő, erős vallási közösségekben gazdag Vas megye különös figyelmet „élvezett” a pártállam részéről. Ennek a földnek a szülötte volt Mindszenty bíboros, akinek pere során számos, vele kapcsolatban álló egyházi és világi személynek is bűnhődnie kellett. Itt született és nevelkedett Brenner János is, akinek vértanúságára a boldoggá avatás az egész Kárpát-medence figyelmét ráirányította. Hangsúlyozta: nem csak a Rákosi-korszak és ’56 üldözöttjei voltak áldozatok, hanem a hétköznapi dolgozó emberek is, akiket lehallgattak, ellenségnek tekintettek 1945 és 1990 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában