Szülői Jogosítvány Szeminárium

2019.03.10. 15:30

Apa szerepe: védelem és ellátás

Az apák és anyák szerepéről, a családon belüli fenntartható fejlődésről Csoma Zoltán pedagógiai tanácsadó beszélt a Szülői Jogosítvány Szemináriumon.

Tóth Kata

Az apák dicsérjék a kislányok szépségét, így később a nagylányok nem jönnek zavarba, ha egy férfi bókol nekik

Fotó: Pixabay

Két különböző férfitípust említett az előadó, hangsúlyozva, hogy mindkettő értékes: az egyik a családalapítás mellett dönt, másnak alárendelve az életét, hogy generációról generációra terjedjen ki a család. A másik oldalon a férfit, aki társat keres, és az elképzelésébe vagy belefér a gyerek, vagy nem. Probléma abból adódhat, ha nő és férfi nem tudatosítja, mit vár a kapcsolattól. A férfi alapvető feladatai a családban: a védelem, az ellátás és a tanítás, nevelés – az apa az egész családra kiterjesztve, a külső hatásoktól védve végzi ezt.

Az anya feladatai ugyanezek, de a családon belül, például azzal, hogy fut a járdasziget felé a kisgyerek után, beszélni tanítja, eteti.

Az ideálishoz képest próbáljuk megérteni az aktuális családképünket, javasolta az előadó. Ha jól mérjük fel, azzal sok konfliktus kikerülhető. Ha felmértük, lehet készíteni hiánylistát is, de érdemes azzal kezdeni, hogy mi mindent értünk el. Hat–tízéves korban kezdenek stratégiát és taktikát tanulni a gyerekek. Ha nekünk, szülőknek van stratégiánk, azt úgyis látják, követik.

Az apák dicsérjék a kislányok szépségét, így később a nagylányok nem jönnek zavarba, ha egy férfi bókol nekik
Fotó: Pixabay

Ez a legjobb időszak, hogy „bekerüljenek az apa látószögébe”, és szinte mindegy, hogy milyen hobbitevékenységbe vonja be őket az apa – lehet az horgászat, autószerelés, a munkahelyükkel kapcsolatos tevékenység –, profitálnak az együtt töltött időből, időközben az anya mellett besegíthetnek a konyhában, beleláthatnak a természetes munkafolyamatokba, azt is nagyon élvezik. Hatékony, ha az apa úgy beszél a fiával mint férfi a férfivel, kellenek a nagy, őszinte beszélgetések. Az apák dicsérjék, emeljék ki a lányok szépségét. Fejezzék ki a rajongásukat, tanácsolta Csoma Zoltán.

És ha már családi stratégia: hosszabb távon a jövőt építve, fáradságot, pénzt, időt, energiát nem kímélve a fenntartható fejlődés a cél. Komolyan véve a saját és az utódaink életét úgy fenntartani a mát, hogy nem emésztjük fel a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában