Nyár végéig tart

2019.06.19. 11:30

Megnyitott a nardai karitásztábor – hátrányos helyzetű gyerekeket is várnak

Elkezdődött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora. Több mint ezer rászoruló gyermeknek teszik izgalmassá a vakációt a következő hetekben.

Lakosi Gabriella

Dr. Székely János megyés püspök köszöntötte az első táborozókat

Fotó: Horváth Balázs

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász huszonnégy éve szervez nyári táborokat. Az első időszakban Szombathelyen rendezték a programokat, de már tizenharmadik éve a Szombathelyi Egyházmegye területén található nardai plébánián várják a fiatalokat.

Az évek folyamán a nardai tábor folyamatosan változott, szépült, és így vált gyerekbarát, akadálymentes környezetté. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai évről évre azon dolgoznak, hogy a tábor nyolc hetében az ideérkezők felejthetetlen napokat töltsenek el. Az első héten százhúsz gyermeket fogadtak a településen, de nyár végéig ezerkétszázan tölthetnek el majd egy hetet.

A karitásztábor megnyitó­ünnepségét tegnap délelőtt tartották. Dr. Székely János megyés püspök ünnepi szentmisével köszöntötte a táborlakókat, illetve a karitász munkatársait és a befogadó nardai híveket.

Dr. Székely János megyés püspök köszöntötte az első táborozókat
Fotók: Horváth Balázs

Az egyházi szervezet minden évben vendégül lát másik egyházmegyéből érkező, hátrányos helyzetű gyerekeket is. Tuczainé Régvári Marietta igazgató elmondta, ez Szent Márton egyházmegyéje, az ő örökségéhez híven itt még nagyobb szerepet kap az osztozás: ezt a tábort is szívesen osztják meg másokkal.

Sokáig rendszeresen Eger környékéről jöttek hozzájuk, de idén még messzebb jutott a hírük. Ebben az évben a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitásztól érkezett negyvenhat gyerek.

A táborban minden adott a gyerekek önfeledt kikapcsolódásához

Glavanics Krisztina Narda polgármestereként évről évre támogatja a tábor működését. Az önkormányzat most is segítséget nyújt a gyerekek elszállásolásában, hiszen a táborlakók a faluházban kaptak helyet.

Mivel sokan nem ismerik a Szombathelyi Egyházmegyét, lehetőség nyílik arra is, hogy felfedezzék az itt található nevezetességeket, várakat.

A színes program össze­állításában és megvalósításában közreműködik Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, valamint Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere. Jóvoltából a gyerekek Léka várát is megnézhetik. A Kőszegi Karitász munkatársai Rábai Ferenc irányításával vendégül látják a táborozókat pizzázásra és fagyizásra. A nyári emlékek kiegészülnek a sümegi vár megtekintésével, valamint egy hajóúttal Keszthely közelében.

 

A karitásztábor résztvevői hétfőtől péntekig színes, tartalmas programokon vehetnek részt. Számos kézműves-foglalkozást szerveznek számukra, így kerámiázást, gyöngyfűzést, bőrdíszműkészítést, művészetterápiát. Tuczainé Régvári Marietta elmondta, ez különösen fontos része a programnak. A családok életéből ugyanis lassan teljesen eltűnik az ilyesfajta kézimunka. Azt is remélik, hogy ha a táborozók elsajátítják például a hímzés technikáját, akkor kevesebb időt töltenek majd az online térben. Ezért Szabó Lászlónak, a Vas Megyei Iparszövetség elnökének köszönhetően a kolléganői a varrás, a kézimunka szépségeivel ismertetik meg a gyerekeket.

A sportolási lehetőségek is mindennap biztosítottak a résztvevők számára. Ezeken kívül Tompa Ferenc és felesége ősi magyar íjászbemutatóval, lovaglással teszi emlékezetessé ezeket a napokat. A heti fáradalmakat a gyerekek végül a celldömölki Vulkán fürdőben pihenhetik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában