Ünnepség

2019.09.09. 08:00

Világháborús emlékművet avattak Tömördön

Világháborús emlékművet avattak vasárnap délután a településen. Veres Gábor szobrászművész alkotására mind a 34 helyi áldozat neve felkerült.

Budai Dávid

Fotó: Ohr Tibor

Új világháborús emlékművet avattak vasárnap délután a településen a római katolikus templom előtti téren. Veres Gábor szobrászművész alkotása az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság kétmillió forintos adományából, valamint – Ágh Péter országgyűlési képviselő közbenjárásával – a Honvédelmi Minisztérium egymillió forintos támogatásából készült el.

– Vannak hősök, akikből erőt meríthetünk, méltó módon kell őriznünk emléküket – mondta beszédében Kollárits Gábor polgármester, felidézte, az első világháborúban több mint 600 ezer magyar katona esett el, közülük húsz tömördit hiába várt haza a családja, míg a második világháborúban tizennégy helyi lakos halt meg. Az áldozatok nevét az ünnepségen a falubeliek egyenként olvasták fel.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett, a megye 216 települése közül mind ez idáig 187 helyen volt világháborús emlékmű, mostantól ez a szám: 188. – Miért fontosak nekünk hosszú évtizedek után is azok, akiknek a nevét az emlékműbe vésték? Mert múlt nélkül nincs jövőnk és nincs jelenünk. Nincs miért és nincs kiért építkeznünk akkor, ha nem becsüljük meg hőseinket – fogalmazott a közgyűlés elnöke. Ágh Péter országgyűlési képviselő személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, az ő szavait Gagyi Levente, a Vas Megyei Közgyűlés bizottsági elnöke tolmácsolta.

 

– Büszkék lehetnek a településükre, mindazokra, akik ezt a földet meg akarták őrizni és át akarták adni az utódaiknak. Az itt élők az elmúlt évszázadokban, a békében munkával, a harcok idején a vérükkel óvták a világnak azon szegletét, amelyet hazánknak hívunk. A világháború áldozatai a kötelességteljesítés hősei voltak, nem kerestek kibúvót, nem menekültek el, a becsület mindezt nem engedte.

Haláluk és szenvedésük akkor lenne hiábavaló, ha elfelejtenénk őket – mondta Ágh Péter szavait idézve Gagyi Levente.

Az emlékművet Vas Csaba plébános áldotta meg, az ünnepségen részt vevő több mint félszáz tömördi jelenlétében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában