Megérkezett a segítség

2019.12.24. 07:00

Büntetőeljárás miatt félbehagyták a balogunyomi faluház építését

Két pályázat eredményéről tartott hétfőn tájékoztatót dr. Hende Csaba az ország­gyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, ország­gyűlési képviselő és Tarsoly Alfonz, a település polgármestere.

Nemes Judit

Tarsoly Alfonz polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő

Fotó: Szendi Péter

A falu fenyőfájánál tartotta meg közös tájékoztatóját Hende Csaba és Tarsoly Alfonz: két sikeres pályázatról szóló határozat eredményét helyezték – karácsony közeledtével szimbolikusan, ajándékként – a település fenyőfája alá.

A falu első embere beszédében hangsúlyozta: számukra reményteli volt ez a készülődés az adventben az elmúlt hetekben. – Minden várakozásunkat felülmúlta az a kormányzati támogatás, amiről a napokban kaptunk értesítést: egyrészt a Magyar Falu program pályázatán nyertünk mintegy 50 millió forintot, valamint rendkívüli önkormányzati támogatásként kaptunk egymillió 100 ezer forintot.

Hende Csaba emlékeztetett: négy másik önkormányzattal együtt kárvallottja lett Balogunyom egy cégnek: az ügyben büntetőeljárás zajlik. Az eset miatt félbemaradt a faluház és a kultúrterem építése:

– A megvalósításukhoz pénzbeli segítséget adott a kormány – ismerve az előzményeket –, és reménykedve abban, hogy a bekövetkezett kárnak minél nagyobb része a törvény útján meg fog térülni – hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette: bízik abban, hogy a most látható épület helyét átveszi a korszerű polgármesteri hivatal, és mellette egy olyan több mint 100 négyzetméteres kultúrterem, amire régóta vágyik a község.

Tarsoly Alfonz polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő
Fotó: Szendi Péter

Hende Csaba kifejtette: a kultúrtermet nagyon régóta hiányolta a község, hiszen az általános iskola bezárása óta – az intézmény a kastélyban működött – az épület egyre nehezebben fenntartható termeiben tudtak csak közösségi rendezvényt tartani.

Hende Csaba szólt arról is, hogy a kultúrterem megépítése mindenképpen szükséges, hiszen a faluban aktív közösségi élet zajlik: egyházközségük kitűnően működik; tekecsapatuk, valamint énekkaruk, a Bel Canto sikeres – utóbbi a napokban tartotta bálját a szombathelyi Tóvendéglőben.

A képviselő hozzátette: az énekkar az emeleti báltermet zsúfolásig megtöltötte a balogunyomiakkal – ez a tény pedig mindent elmond a helybeli közösség összetartó erejéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában