Fejlesztések

2020.06.11. 11:30

A belváros a kirakat, fejlesztése megkerülhetetlen – Új parkolók létesültek Szombathelyen

A belvárosban a történelmi barokk épületek megújítására kiemelt figyelmet fordított az előző városvezetés. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő szerint a városvezetés számára a belváros további fejlesztése megkerülhetetlen feladat.

Tömböly Ágnes

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő mutatja: százhúsz új parkolóhely lett a belvárosban

Fotó: Cseh Gábor

Elsősorban kormányzati támogatásokból és uniós forrásokból újulhatott meg a Berzsenyi tér, a Szily, a Széchenyi István és a Brutscher József utca, a Szivárvány óvoda – mondta el dr. Takátsné dr. Tenki Mária. Zajlik a Schrammel-hagyaték elhelyezéséért az egykori Éva malom felújítása, a Szombathelyi Képtár rekonstrukciója.

Az egyéni képviselők által januárban megküldött javaslatokat a városstratégiai bizottságnak tárgyalnia kell, mielőtt a 2,2 milliárd forint keretösszegű alapból megindítanák a beruházásokat – ezt a gazdasági bizottság tagjaként kezdeményezte. A járványhelyzet miatt ez eddig nem történhetett meg. A képviselő emlékeztetett: kiemelten magas összeget különített el az önkormányzat az utak, járdák javítására, játszóterekre, parkokra.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő mutatja: százhúsz új parkolóhely lett a belvárosban
Fotó: Cseh Gábor

Úgy fogalmazott: – Az előző városvezetés eredményes tevékenysége miatt juthatott ekkora keret erre a célra. Remélem, hogy ezt sem a működési költségek, sem pedig a szállodaépítési tervek miatt nem csorbítják. A belváros további fejlesztése városstratégiai feladatot kell, hogy jelentsen a baloldali városvezetés számára is – hangsúlyozta. A fejlesztési elképzelések közül dr. Takátsné dr. Tenki Mária kiemelte a Pelikán parkba tervezett új játszóteret és rekreációs övezetet, az idősek parkját, a Gyöngyös patak mentén egy belvárosi zöldfolyosó kialakítását, valamint a Március 15. téren a járdafelújítást annak érdekében, hogy ott a most üresen álló üzletek újranyithassanak.

– A tapasztalatom az, hogy az új városvezetés által a választási kampányban megígért utak, járdák, játszóterek korszerűsítése, felújítása még nem kezdődött el. Remélem, hogy a veszélyhelyzet lezárása után gyors intézkedések történnek. Nem indult el az a program sem, amelyben a köztéri hulladékürítéssel kapcsolatosan fogalmaztak meg a képviselők javaslatokat. Nagyobb űrtartalmú szeméttárolók kihelyezését és azok gyakoribb ürítését is kértem – mondta el dr. Takáts­né dr. Tenki Mária. – Az idén például még egyszer sem sikerült a Wesselényi utcában és az Ady téri buszpályaudvar mögötti területen lenyírni a füvet. De a közterületeken – például a Borostyánkő áruháznál vagy a Thököly utca 45. mögötti részen – álló nagyobb fák zöldhulladékát sem takarították el már régóta – hívta fel a figyelmet. Kitért a Savaria Szálló sorsára is.

– A Nagyszálló is csak kampányígéret volt. A megfelelő beruházó érdekében többéves munkám eredménye, hogy április végén lezárult a 120 helyet biztosító korszerű parkoló beruházása. Két és fél év alatt így mintegy 200 régi felújítása és új par­koló létesítése történhetett meg a belvárosban, köztük a NAV melletti és a Király u 11–17. tömb mögötti parkolók építése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában