Előadás

2023.03.01. 14:00

Előadás: gyermekkori allergiáról a szentgotthárdi Baba-Mama Klubban

Gyarmati Gergely mentőszakápoló tartott előadás a gyermekkori allergiáról az év első Baba-Mama Klubjában a szentgotthárdi gyermekkönyvtárban.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Horváth Tiborné, a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum vezetője elmondta, hogy a mostanra rendkívül népszerűvé vált Baba-Mama Klubot a szülők kezdeményezték. Ezzel együtt felmerült az is, hogy szívesen hallgatnának előadásokat gyermekekkel kapcsolatos témákban. Gyarmati Gergely mentőszakápoló visszajáró előadó, ezúttal az allergiáról beszélt a szülőknek, ami aktuális téma. Közeledik a tavasz, ami az ilyen jellegű megbetegedések szempontjából kiemelt időszak.

- A gyerekek 6-7 százaléka küzd valamilyen allergiával, a leggyakoribb allergének a tej, a tojás, az olajos magvak, a halak és a tenger gyümölcsei, de a liszt, a szója, az eper is okozhat gondokat – kezdte előadását a mentős, aki arra is kitért, hogy az allergia tünetei az allergén típusától és az allergiás reakció súlyosságától függenek. A bosszantóktól egészen az életveszélyesig terjedhetnek. A szénanátha a légúti allergia egyik leggyakoribb megjelenési formája, amely szemviszketéssel orrviszketéssel, kaparó torokkal, orrfolyással, orrdugulással jár. A szénanáthát elsősorban a levegőben lebegő virágporok, pollenek, illetve gombaspórák fehérje-alkotórészei okozzák.

Forrás: Szendi Péter

Az ételallergia tünetei rendszerint a gyomor – és a bélrendszer területén jelentkeznek. A leggyakoribb panaszok között említhető a hasfájás, a hasmenés, a hányás, a puffadás és a csalánkiütés. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia akár életveszélyes is lehet. Elsősorban étel-, méh-, darázs- és gyógyszerallergia következtében léphet fel, tünetei az ajkak, a száj vagy az arc duzzanata, a duzzadt nyelv vagy torok, zihálás és légzési nehézség, hányinger, hányás, sápadtság, verejtékezés, vérnyomáscsökkenés, szédülés vagy ájulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában