Kártevők

2023.07.27. 12:54

Vármegyénkben is megkezdődött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása

Vármegyénkben is megkezdődött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása - olvasható a felhívás a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara vasi oldalán. Az elmúlt évhez képest egyébként később jelezték a kártevő megjelenését a már július első dekádjában, a lombkorona felső, napsütötte részébe kihelyezett csapdák.

Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

A kártevő 2011. óta van jelen hazánkban, évről-évre súlyos károkat okoz. Viszonylag gyorsan, Nyugat-Magyarországról kiindulva már országos szintű kártevővé vált. Gyors terjedését és felszaporodását hazánk éghajlati adottságai és tápnövényének széles körű előfordulása segíti.  

A közleményben azt írják: a megtermékenyített nőstények tojásaikat a dió zöld burkába helyezik bele. A felületen kezdetben apró, tojásrakáshoz készített szúrásnyomok figyelhetők meg. A termésburok megbarnul, majd megfeketedik a benne fejlődő lárvák táplálkozása miatt. Következményként a dió idő előtt lehullik, és a termésburok rátapad a dió kemény héjára. A dió mérete csökken, a dióbél ráncosodik. 

Részben hasonló tüneteket okoz, így könnyen összetéveszthető a dió baktériumos betegségével. Az meleg, párás időben jelentkezik és szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz többek között a termésburkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában