Karrier

2023.08.21. 19:21

Mint motiválható a Z generáció? - A fiataloknál gyakori az irreális bérigény

Épphogy csak beléptek a munka világába, máris negatív sztereotípiákkal kell megküzdeniük a Z generáció tagjainak: az idősebbekhez képest kevésbé motiváltak, irreális fizetési igényeik vannak, és gyakran váltanak munkahelyet.

Vaol.hu

A gyors visszajelzés még egy generációnak sem volt annyira fontos, mint nekik

Forrás: Shutterstock

Az egyik diákszövetkezet (Mind-Diák) elnöke szerint tudatosítani kell a munkáltatókban, hogy a Z generáció munkahelyi szocializációjában és motiválásában kiemelt szerepük van. A szakértő – Göbl Róbert, a diákszövetkezet elnöke – a tapasztalatok felmutatásával igyekszik ebben segítséget nyújtani. Mint mondja, a Z generáció tagjai – az 1996 és 2013 között született fiatalok – már egy digitális nemzedék, akik nyitottabban kísérleteznek az új digitális megoldásokkal, ha azokkal időt és energiát spórolhatnak, ezzel együtt új perspektívákat nyithatnak a szervezetek számára. A gyors visszajelzés még egy generációnak sem volt annyira fontos, mint nekik: lemorzsolódásuk leggyakoribb oka a lassú reakcióidőre és döntéshozatalra vezethető vissza.

 A fiatalok kapcsán gyakori kritikaként említik a magas vagy egyenesen „irreális” bérigényt, de ezt a szakértő szerint nem lehet rásütni mindenkire. Abban viszont van igazság, hogy a „job hopping” – a gyakori munkahelyváltás – trendje továbbra is jelen van a fiatalok körében. A fizetési igények tavalyhoz képest valóban jelentősen emelkedtek, a diákbérekre még mindig kedvezően hat a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség, melynek köszönhetően a fiatalok sokkal több „kézhez kapott” jövedelemre tehetnek szert. Az utánpótlás-nevelés ambíciója a cégeknek, ezért hosszú távú befektetésként tekintenek a diákfoglalkoztatásra és a gyakornoki vagy pályakezdői programokra. A gyakornokok nagy része pedig annál a cégnél köteleződik el és kezd el főállásúként dolgozni, ahol teljesítette a szakmai gyakorlatát, állítja. 

Ehhez tudni kell fenntartani a motivációját. A hagyományos eszközökön felül a fiataloknak sokszor többet számít egy mentori szereppel is bíró, támogató vezető és munkaközeg, egy jól megtervezett onboarding folyamat, a szabad véleménynyilvánítás és az ehhez szükséges online/offline kommunikációs csatornák, a szabad, kötetlen munkavégzés, a home office lehetősége, valamint a fejlődési, önfejlesztési lehetőségek, és az ehhez kapcsolódó tréningek biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában