Kézműves

2017.09.28. 12:30

Horgolt kellékek Szombathelyen-A mai lakáskultúrában is helye van a csipkének

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kötés, főleg a horgolás inkább az idősebb korosztály hobbija. Ennek ellentmond Szőke Gabriella példája. Gabi a kevés szabadidejét szívesen tölti horgolótűvel a kezében.

Tersztyánszky Krisztina

Szőke Gabriella mellett az édesanyja által hímzett párna. Örökölte a kreativitást Fotók: Nagy Jácint

Szőke Gabriella a népszerű Szökős Néptáncegyüttesben táncol, ahol elmondása szerint meglehetősen sokan űznek valamilyen kreatív kézműves tevékenységet. Van, aki fest, van, aki gyöngyöt fűz, de akad köztük fafaragó fiú és olyan lány is, aki sütőgyurmából készít csecsebecséket. Karácsonykor, amikor megajándékozzák egymást, általában valamilyen saját készítésű holmi kerül a meglepetés-csomagba. Szőke Gabriella a népszerű Szökős Néptáncegyüttesben táncol, ahol elmondása szerint meglehetősen sokan űznek valamilyen kreatív kézműves tevékenységet. Van, aki fest, van, aki gyöngyöt fűz, de akad köztük fafaragó fiú és olyan lány is, aki sütőgyurmából készít csecsebecséket. Karácsonykor, amikor megajándékozzák egymást, általában valamilyen saját készítésű holmi kerül a meglepetés-csomagba. Gabihoz a kézimunka áll közel. Most éppen egy családtagjának hímez terítőt ajándékba, de az igazi kedvence a horgolás. Érdekes, hogy autodidakta módon, internetes videókról sajátította el a fortélyokat. Még a láncszemet és a kispálcát sem ismerte, mindjárt egy kis haranggal kezdett. A kész munkadarabot édesanyjának egy csengettyűjére feszítette, úgy keményítette ki. Óriási mennyiségben, különböző színben, mintában és méretben gyártja a csillagokat, hópihéket, virágokat, különösen az ünnepi időszakban. Kedvencei a természetes hatású, natúr színek, de készülnek csillagok pirosból és több szín kombinálásával is. Hol vastagabb, hol vékonyabb fonalat használ, így a csillagból lehet pohár- vagy edényalátét is. Horgolással számos hétköznapi kelléket készíthetünk vagy díszíthetünk.

Szőke Gabriella mellett az édesanyja által hímzett párna. Örökölte a kreativitást Fotók: Nagy Jácint

Egyik táncostársuknak közös munkával készítettek takarót, egy másiknak babacipőcskét. Gyöngyökkel kombinálva készülhet egyedi karkötő, nyaklánc, fülbevaló. Gabriella szerint a mai lakáskultúrában is helye van a csipkének. Jól mutat például egy kerek terítő egy gyertya, egy aprócska plasztika vagy egy polcdísz alatt, nem is kell okvetlenül fehérnek lennie.

Fotó: Nagy Jácint

A csipkedísz nemcsak a párna szélén érvényesül jól, hanem gyertya köré tekerve, vagy befőttes üvegre applikálva, úgy, hogy a belülre helyezett teamécses fénye a horgolásmintán keresztül világítsa be a teret. – Szerintem közegfüggő, hogy valaki mennyire szereti a kézimunkát a környezetében – véli Gabriella. – Nekem ez már az életem része, fűztem gyöngyöt is, megjavítom az elszakadt nyakláncokat. Úgy gondolom, hogy egy díszes horgolás valamilyen szinten mindenkit megérint.

Fotó: Nagy Jácint

A vásárokon azt figyelem, hogy szinte mindenki megcsodálja, esetleg kézbe is veszi a csipkéket. Az otthonában viszont már nem mindenki látja szívesen ezeket az alkotásokat. Gabi nem az anyagösszetétel, inkább szín és vastagság szerint választ fonalat a munkáihoz. A dísztárgyakat, kosárkákat cukros vízzel vagy keményítővel merevíti. Ha pedig viseleti darabot horgol, akkor a fonalat még a munka megkezdése előtt kimossa kézzel vagy mosózsákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában