jótékonyság

2017.10.02. 11:30

Szabó Tibor autistákon segít szülinapi koncertjével

Jótékonysági koncertet ad Szabó Tibor színművész hatvanadik születésnapján. A teljes bevétel az autistákat támogató alapítványokhoz kerül.

Budai Dávid

Nyáron fogalmazódott meg Szabó Tiborban, hogy kin szeretne segíteni. Akkor ismerte meg a nehéz sorsú Baán család történetét Fotó: Unger Tamás

A Jászai Mari-díjas Szabó Tibor kezdetektől tagja az éppen most tízéves Weöres Sándor Színháznak, előtte pedig csaknem tíz éven át igazgatta a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházat. Csak a fontosabb szerepeiből több mint félszáz van, fesztiváldíjat négyszer kapott, és ugyanígy zenés önálló estjeinek száma is négy. Nem véletlen, hogy a szombathelyi közönség nemcsak színészi játéka miatt zárta szívébe, de rendkívüli hangi adottságai miatt is az első számú kedvenc. Október 13-án ünnepli hatvanadik születésnapját, ezúttal azonban ő szeretne ajándékot adni. Tibke’60 című jótékonysági koncertjével az autista gyermekek életét szeretné könnyebbé tenni.

– Van egy késztetés arra, hogy kerek évfordulókkor az ember számadást végezzen, ha másnak nem, hát magának. Én is összegeztem magamban azt, amit elértem a szakmában és a magánéletben, és miközben ezen gondolkodtam, rájöttem, hogy mekkora szerencse kellett mindehhez. Aztán eszembe jutott az is, hogy másoknak viszont nem adatott meg ez a nagy szerencse – ezekkel a szavakkal kezdte Szabó Tibor, vagy ahogyan mindenki ismeri, Szabó Tibke, azt a beszélgetést, amikor arról kérdeztem, miért egy jótékonysági koncerttel ünnepli a hatvanadik születésnapját. A segítés gondolata már régebben megfogalmazódott Tibkében, az pedig, hogy kin szeretne segíteni, idén nyáron dőlt el, amikor megismerkedett a nehéz sorsú Baán család történetével. A szülők öt gyermeket nevelnek, közülük kettő autista. A héttagú család egy fizetésből, albérletben kénytelen élni, és mikor a nyáron lehetőséget kaptak arra, hogy elmenjenek nyaralni egy hétre, kiderült, még az odaút költségeit sem tudják állni. Ekkor dőlt el, hogy a koncert az autistákért fog szólni.

Nyáron fogalmazódott meg Szabó Tiborban, hogy kin szeretne segíteni. Akkor ismerte meg a nehéz sorsú Baán család történetét
Fotó: Unger Tamás

Ha Tibkének nem kerek évfordulóra esik a születésnapja, akkor az a nap általában csak annyiban különbözik a többitől, hogy a családja felköszönti. A kerek számok azonban arra csábítanak, hogy az a nap más legyen, mint a többi szülinap. Az ötvenediken még a gyergyószentmiklósi barátai lepték meg, a hatvanadikon azonban már ő lepi meg a szombathelyi barátait egy másfél órás koncerttel. A koncerten a több mint egy tucatnyi zenész mellett az éneklésbe besegít Kiss Mari és Fekete Linda is, így szó szerint egyedülálló zenei csemegét kap majd a közönség. A Meseautó dallamai mellett teljesen új dalok is elhangoznak leginkább swinges, jazzes köntösbe bújtatva. A koncert természetesen a Weöres Sándor Színházban lesz október 13-án, jegyeket hétfőtől lehet vásárolni a Vas Népe ügyfélszolgálati irodájában (9700 Szombathely, Széchenyi út 1.), lévén, hogy lapunk mint kiemelt médiapartner a kezdeményezés mellé állt. Mivel október tizenharmadik napja történetesen péntekre esik, babonás olvasóink vagy akik egyéb okból nem tudnak részt venni a koncerten, de segíteni szeretnének, azok is vásárolhatnak támogatói jegyeket. 2 ezer 500, 5 ezer, vagy 10 ezer forintos áron. A koncert összes bevétele a megye két, autistákat támogató alapítványához, a PontMáshoz és az Esőemberkéhez kerül, amiben a 7mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Kft. lesz a szervezők segítségére. – A koncert sikerében nagyon bízom, és remélem, sokakat ösztönzök arra, hogy segítsenek, és talán sikerül kicsit jobban felhívni a figyelmet az autizmusra is – hangsúlyozta a művész. Hozzátette, jó volna, ha a mostani koncert nem egyszeri alkalom lenne, hanem egyúttal hagyományt is teremtene, és minden évben legalább egy vagy két alkalommal lenne egy hasonló koncert, hiszen mindig van kin segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában