Értékműhely

2017.10.20. 10:00

Értékműhely először az Irokéz Galériában

SZOMBATHELY Az értékgyűjtés a legjobb módszer a közösségteremtésre, hangzott el az I. Vas Megyei Értékek Hete Értékműhelyének megnyitóján, az Irokéz Galériában.

Ölbei Lívia

A táplánszentkereszti Tavaszi Szél citerazenekar adta meg a tegnap délután alaphangját a Szombathelyi Képtár egykori klubhelyiségében otthonra talált Irokéz Galériában, amelynek működése évek óta a szakértelem, az értékteremtés-értékőrzés és a civil kurázsi mintapéldája. Mindezek szellemében szervezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet az I. Vas Megyei Értékek Hetét, amelynek zárásaként az Értékműhely adott módot a megye közművelődési szakembereinek, szervezeteinek a bemutatkozásra, eszmecserére, ötletbörzére.

Az Irokéz Galéria – amely az NMI kiemelt partnere a kulturális közfoglalkoztatási programban – az Irokéz Gyűjteményt prezentáló tárlattal készült az eseményre. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azzal köszöntötte az Értékműhely résztvevőit, hogy ahol kultúráról van szó, ott rólunk van szó: a kultúra megtartó erő. A polgármester utalt arra, hogy már az esemény neve optimizmusra vall, hiszen amiből van „első”, abból a remények szerint lesz több is. Éles Krisztina, az NMI Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét összefogó nyugat-magyarországi központjának vezetője azzal folytatta, hogy az NMI-ben minden okuk megvan az optimizmusra.

Az intézmény 2017-től a Lakitelek Alapítvány nonprofit kft.-jeként működik, az Emmivel pedig közszolgáltatási szerződést kötött, korábbi alapvető céljai nem változtak. Az NMI továbbra is segíti a kulturális alapellátás feltételeinek megteremtését a kistelepüléseken, képzéseket szervez, előmozdítja a közösségfejlesztést, a helyi értékek számbavételét. Éles Krisztina úgy látja, az értékgyűjtésnél nincs jobb módszer a közösségteremtésre.

Értékteremtő, értékgyűjtő Vas megyei közösségek imponáló eredményeiből kapott jókora színes csokorra valót a csütörtöki Értékműhely közönsége. Széles a spektrum: a művelődési házak munkájától a Genius Savariensis Szabadegyetem működéséig sok minden belefér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában