CELLDÖMÖLK

2017.11.02. 07:00

Miholka átmeneti kabátjának szárnysuhogása kísérte őket

A Soltis Lajos Színház vezetősége az idén is megtette azt a szomorú kört, amelyet az ezredforduló óta muszáj megtennie: Sitkétől Ostffyasszonyfán át Veszprémig. 

Ölbei Lívia

Kurucz Lászlónál, a Soltis Színház képviseletében Nagy Gábor, Martonfalvy Mária és Pesti Arnold Fotó: Marton Mercédesz

A Soltis Színház – akkor még Sitkei Színkör – társulata 2000-ben, egyetlen novemberi estén három társát, köztük művészeti vezetőjét, veszítette el.

Kurucz Lászlónál, a Soltis Színház képviseletében Nagy Gábor, Martonfalvy Mária és Pesti Arnold Fotó: Marton Mercédesz

Soltis Lajos színész-rendező, közösségteremtő színházi pedagógus (1950 – 2000) a veszprémi színház tagjaként a vidékjáró vajdasági Tanyaszínház hangulatát, az otthon melegét kereste és találta meg a ’90-es években a Sitkei Színkörben. Azon a tragikus novemberi estén pécsi vendégjátékról tartottak hazafelé: Lajos játszotta (fantasztikusan) a röghöz kötött, messzire vágyó, világatlaszt szorongató Miholkát a budapesti Merlin Színház Márton partjelző fázik előadásában, a címszerepben Jordán Tamás volt a partnere. A vendégjáték után indulás haza, s szokás szerint Soltis Lajos vezetett.

Az autóban ült a Sitkei Színkör két meghatározó játékosa. Egyikük Fieger Szabina – sok más mellett ő volt Mária a Misztérium a Szent Születésről című, sok kicsi lánggal kirakott sitkei előadásban -, másikuk Kurucz László. Ha háttal állt a nézőtérnek, akkor is Kurucz Laci volt a „legtótabb” Tót tűzoltóparancsnok, az Örkény-drámából Soltis Lajos rendezett Sitkén előadást.Az autóban negyedikként Nagy Gábor, a színkör alapítója, máig a Soltis Színház vezetője foglalt helyet. Csak Gábor maradt életben, súlyos sérüléseket szenvedett. Beléjük rohant egy autó. Lajos vétlen volt, de semmit nem tehetett. Nagy Gábor és kollégái pedig az idén is megtették az utat: mécsest gyújtottak Szabinának Sitkén, Kurucz Lacinak Ostffyasszonyfán, Soltis Lajosnak Veszprémben. Mindvégig az égszínkék szemű Miholka angyalszárnyú átmeneti kabátjának suhogása kísérte őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában