SZOMBATHELY

2017.12.14. 20:14

Az ipari tájnak is megvan a maga szépsége

Az Ipari táj és más terek című kiállítás még látható az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Intézetének folyosóján (Károlyi Gáspár tér 4., A épület), a Zero Galériában 2018. január 31-éig. 

Merklin Tímea

Az ipari táj-téma kiállító hallgatói a Zero Galériában. Középen Bordács Andrea igazgató, balról Nagy Csaba grafikusművész Fotó: Garas Kálmán

Rombol? Épít? Karbantart? Hogyan hat az ember a környezetére? – ezeket a kérdéseket feszegette Nagy Csaba grafikusművész, az ELTE SEK főiskolai docense a kiállítási ajánlójában.

A Vizuális Művészeti Tanszék képgrafika szakirányos diákjai azt mutatják be, hogy az ipari tájnak is megvan a maga szépsége, izgalma, különböző technikákkal, egyéni megoldásokkal reflektálnak a témára.

Az ipari táj-téma kiállító hallgatói a Zero Galériában. Középen Bordács Andrea igazgató, balról Nagy Csaba grafikusművész Fotó: Garas Kálmán

Nagy Csaba Wim Wenders: A Föld sója című filmjét idézte fel, amely az egyik legismertebb fotográfus, Sebastiao Salgado életútját és munkásságát mutatja be, aki a folyton változó emberiség nyomdokain haladva utazta át a kontinenseket. Tanúja volt a közelmúlt fontosabb történelmi eseményeinek, nemzetközi konfliktusokkal, éhínséggel, elvándorlásokkal találkozott. Most érintetlen területek, vadon élő növények és állatok, grandiózus tájak felfedezésére indult: egy olyan hatalmas fotográfiai projektbe vág, amellyel egyben tiszteleg is földbolygó szépsége előtt. Mire képes az ember? A környezete teljes lepusztítására, de az újjáteremtésére, felvirágoztatására is.

- Miként kapcsolódik az ember a környezetéhez, hol felelősségtudatosan, hol anélkül? Nagy kihívás, amit hagyunk a jövő nemzedékek számára – fogalmazott Nagy Csaba.

- Innen a témaválasztás, amelynek ábrázolásához a grafika mint technika kifogyhatatlan lehetőségeket ad. Az a fontos, hogy megtanuljuk üzeneteinket közvetíteni általa. Ez egy olyan szemeszter volt, amely után érdemes megmutatni az alkotásokat, amelyek reflexiók a tantárgy éves tematikájára is, és betekintést adnak a műhelymunkába. mt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában