SZENTPÉTERFA – BUDAPEST

2017.12.18. 14:26

Horvát est volt a fővárosban

Két fővárosi kerület horvát önkormányzatának évértékelőjén is szerepeltek a szentpéterfai hagyományőrző csoportok.

Civil Tudósítónktól

A Koprive zenekar is muzsikált. Fotó: László Antal

A szentpéterfai horvát kulturális közösségek évek óta rendszeres szereplői a budapesti horvát estek rendezvényeinek. Kapcsolatuk onnan ered, hogy a ’80-as évek elején Skrapits Lajos szentpéterfai születésű egyetemi tanár hozta létre az első fővárosi horvát közösséget, amelynek folytatásaként több kerületben jött létre horvát kulturális egyesület, horvát nemzetiségi önkormányzat.

A Koprive zenekar is muzsikált. Fotó: László Antal

Hétvégén két budapesti kerület horvát önkormányzata a Királyhágó téri galériában tartott közmeghallgatással egybekötött éves értékelést. A beszámolók szerint mindkét önkormányzat eredményes évet zárt, a horvát kisebbségi érdekek fővárosi képviselete sikeres volt. Ezt a rendezvényt tette színesebbé adventi és karácsonyi horvát dalokkal a szentpéterfai Ljubičica kórus, a Koprive tamburazenekar pedig egyebek között saját szerzeményű számaival lépett fel. Filipovits Rajmund Skrapits Lajosnak a kilencvenes évek szerb-horvát háborúja idején írt szomorú karácsonyi versét olvasta fel.

Mielőtt szomorú hangulat telepedett volna a jelenlévőkre, a Koprive zenekar vidám horvát slágerekkel oldotta a légkört, a közmeghallgatás átalakult a találkozás örömét sugárzó beszélgetésbe, közös táncba.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában