Hideg Anna és a Horsa Banda

2017.12.11. 10:00

Koncert és új lemez autentikus népzenével

Hideg Anna és a Horsa Banda szerepelt nemrégiben a MSK színháztermében. Az ördöngösfüzesi autentikus népzene képviselői visszatérő vendégek.Egyre ismertebb és népszerűbb az ördöngösfüzesi népzene. Ördöngösfüzes a nevét fűzfái után, az ördöngös jelzőt pedig mocsaras, lápos helyen való fekvéséről kapta. A térség – a Mezőség – legrégiesebb és legnagyobb népzenei anyagát, több mint ötszáz dalból álló népdalkincsét Horsa István gyűjtötte össze. 

Kovács Ágnes

Az Ördöngölő a falusi népzenét örökíti át a fiatal nemzedékre Fotó: Varga Zsolt

 

Az Ördöngölő a falusi népzenét örökíti át a fiatal nemzedékre
Fotó: Varga Zsolt

A koncert főszereplője volt Hideg Anna, erdélyi nótafa, a népművészet mestere. Hideg Anna és a Horsa Banda közös munkájának gyümölcse a nemrégiben megjelent dupla CD, az Ördöngölő, amelyen ördöngösfüzesi népzenei különlegességek hallhatók, s amit Bükön is nagy sikerrel mutattak be a zenészek.

Horsa István a falusi bandák mintájára alapította meg saját együttesét. Horsa hitvallása, hogy ezt az egészen speciális falusi népzenét nem lehet a klasszikus zene bevett módszereivel átörökíteni, sokkal hatékonyabb a falusi zenészek által is alkalmazott, mintakövetésen komplex tanítás metódusa, egységben kezelve zenét és kultúrát.

A Horsa Banda elsősorban táncházi és koncertzenekar, feldolgozásokat nem játszik. Repertoárján főleg autentikus mezőségi, kalotaszegi és gyimesi muzsika szerepel, az együttes gyakran közösen lép fel a zenészbarátokkal.

A banda énekese Havay Viktória etnográfus, a Népművészet Ifjú Mestere. Hideg Anna különleges személyiségének és dalainak megismerése inspirálta az ördöngösfüzesi énekhagyomány mélyreható kitanulására. Itt az eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában