A csőrös topán rangot mutat

2017.12.15. 19:51

Megújították a cipőtörténeti gyűjteményt a körmendi múzeumban

A Kubinyi Ágoston Program támogatásának köszönhetően az elmúlt egy évben felújították a cipőkiállítás helyét és bemutatási módját a Batthyány Strattmann László Múzeum. Tegnap újranyitott a gyűjtemény.

mp

A Körmendi Kastélyszínház Társulat cipőkről hozott előadást az újranyitásra Fotó: Szendi Péter

Tudta, hogy a csőrös cipő viselőjének a rangját a csőr hossza mutatta meg a középkorban? Számos ilyen és ehhez hasonló érdekességet rejt a körmendi Batthyány Strattmann László Múzeum Cipőtörténeti Gyűjtemény című állandó kiállítása.

 

Látványos eredményt hozott az elmúlt egy évben végzett felújítás.

- Január elsején lesz ötödik éve, hogy a múzeumi feladatok ellátása a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár hatáskörébe tartozik. Korábban Szombathely központú irányítás volt – emlékeztetett köszöntőjében Bebes István, Körmend polgármestere.

Az intézményben a jövőt a múlt alapjaira építkezve tervezik. Ezt bizonyítja az elmúlt időszak, hiszen számos olyan kiállítótér újult már meg, amelyeknek megvoltak az elődei a korábbiakban is.

2013 és 2016 között 36,4 millió forintot nyertek el az ALFA program keretében, ehhez a körmendi önkormányzat több mint 3,6 millió forintot tett hozzá. Ebből a két állandó kiállítást újították meg.

A kivitelezésben jelentős szerep jutott a helyi vállalkozóknak. A múzeumi fejlesztések itt nem állnak meg, a jövőben további kiállítási felületek készülhetnek állami és európai uniós támogatásoknak köszönhetően.

A város büszkesége a kastély, amellyel a lakosság 98 százaléka is egyetért, ezért tenni kell érte – hangsúlyozta Bebes István.

Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárság közgyűjteményi főosztályvezetője hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a megnyitón, de a szervezőkhöz eljuttatta levelét, amelyben a dolgozók és a város tevékenységét méltatta és a múzeum egyik legizgalmasabb gyűjteményének nevezte a cipőtörténeti tárlatot.

A megnyitót a KASZT stúdiósainak stílszerű előadása színesítette, majd Serdült Gyula, a Bőr-, Cipő- és Bőrfeldolgozóipari Tudományos Egyesület elnökségi tagja felelevenítette a cipőtörténeti gyűjtemény hányattatott sorsát a kezdetektől napjainkig. Beszélt a lábbelik fejlődéstörténetéről is: anyagot, formát, talpméretet tekintve.

Megtudhattuk, hogy az extrém dolgok csak néhány évig hódítottak és azt is, hogy a körmendi gyűjtemény tartalmaz különleges darabokat is, ilyen Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői vagy azok az egzotikus lábbelik, amelyek Indiából, Kínából vagy éppen Mongóliából származnak. A körmendi kiállítás átfogó ízelítőt ad az elmúlt kétszáz év cipőiből és, aki megnézi, sokat tanulhat az ipar- és divattörténetről. A cipőtárlat újranyitásával egy időben új kiállítási térrel gazdagodott a múzeum: interaktív történelmi fotóműhelyt vehettek birtokba a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában