könyvbemutató

2018.01.11. 08:00

Az ókori Savaria írásban és képben

Főként a tanároknak és a diákoknak, de a városba látogató idegeneknek és minden érdeklődőnek hasznos lehet az a könyv, amely írott emlékeken keresztül mutatja be az ókori Savara történetét. A helytörténeti kutatásairól ismert Kereszturiné Pintér Mária könyve 25 év után jelent meg újra, ezúttal a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában.

SZMK

A könyvbemutatóra megtelt a megyeháza díszterme. Kereszturiné Pintér Máriát sokan ismerik Vas megyében, hiszen mintegy fél évszázada foglalkozik településtörténettel: több falumonográfiát is írt. Az ókori Savaria írásban és képben című kötet új kiadása tartalmában megegyezik a régivel, de szebb külsőt kapott (a borító Sütő Éva munkája) és színes képek, illusztrációk is kiegészítik. A kötet megjelenését Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Puskás Tivadar polgármester üdvözölte, majd dr. Tóth Endre régész méltatta a „roppant aktuális” munkát. Mint mondta, a Római Birodalomról számos könyv és film szól, arról azonban keveset hallani, hogy „az európai kultúra a (keresztény) római kultúra egyenes leszármazottja”. Ennek bizonyítéka egyebek mellett az írásbeliség, a jog, az építészet. De még az emlékmű-állítás nem lanyhuló szokása is az ókori rómaiaktól ered.

A rómaiak ráadásul „grafománok” voltak, ennek köszönhető az írott és feliratos emlékek sokasága, amelyekből bőséges válogatást nyújt a kötet. Megtalálható benne például a Savaria Múzeum kőtárában kiállított vagy a Sala Terrena falfestményein felfedezhető kőemlékek latin nyelvű feliratainak magyar feloldása – így kiváló segédanyag lehet az iskolák helytörténeti óráihoz.

A könyvbemutatón a szerző felidézte eddigi falukutatásait és megköszönte mindazok segítségét, akik munkáját és a könyv megjelenését támogatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában