kultúra

2018.01.12. 14:38

Bárhol, bármikor A Pál utcai fiúkkal

„Hetven év, / Jó, ha ép” – mondta Arany János. No, és a duplája? Ugyanis A Pál utcai fiúk írója, Molnár Ferenc éppen 140 éve született.

Lutor Katalin

A Pál utcai fiúk. Jelenet a Vígszínház előadásából. Zene: Dés László, szövegkönyv: Grecsó Krisztián, dalszövegek: Geszti Péter.

Megfigyelései során az emberek legigazibb valóját térképezte fel. Leghíresebb regényének főszereplői olyan népszerűségre tettek szert, hogy máig is bátran használhatók egy-egy konkrét jellem leírására. És bár gimnazistákról szól, az elvárások mégis általános iskolások kezébe kényszerítik. Ennek hatására pedig a fel növekvő korosztály már nem fogja tudni, mit is jelent, ha azt mondom, Nemecsek, Geréb, Boka, Csónakos.

Irodalmi viták kereszttüzében áll, mióta csak megjelent a színen. Szatirikus humora és elképesztő mesélői leleményessége bárkit lenyűgöz. Mindössze 23 éves, mikor első regénye napvilágot lát, s legnépszerűbb alkotását 29 éves korában publikálja. A Pál utcai fiúkat több nyelvre lefordították és több országban a világirodalom egyik legjobb ifjúsági regényének tartják. Színházi változatban is világszerte népszerű.

A Pál utcai fiúk. Jelenet a Vígszínház előadásából. Zene: Dés László, szövegkönyv: Grecsó Krisztián, dalszövegek: Geszti Péter.

Az anekdoták azt beszélik, hajlamos volt az alkohol túlzott fogyasztására. Liliom című műve a házasélet mély traumáit dolgozza fel – ennek volt személyes ihletése is. Az ősbemutató kudarcba fulladt, az író pedig végtelen bánatba. Öngyilkosságot kísérelt meg, majd mély depressziótól szenvedett. Ám a szintén depressziós Bródy Sándor próbálta tanácsokkal ellátni az öngyilkosság lehetőségeiről. Molnár Ferenc ezeket a gondolatokat csupán ennyivel méltatta: „Sándor bácsi, kérlek, én öngyilkossági ügyekben csak attól fogadok el tanácsot, akinek már sikerült.”

Molnár Ferenc

140 éve született, emlékezzünk hát most őrá, keressük meg a polcon legszeretettebb alkotásait. Forgassuk, lapozzunk bele, hisz mind olvastuk, mi is történik a Pál utcában. Biztassuk a most felnövő apró Nemecsekeket és Csónakosokat, olvassák el ők is, legyenek ők az új gittegylet. Hiszen addig él az író, amíg alkotásait olvassák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában