kultúra

2018.01.12. 14:38

Bárhol, bármikor A Pál utcai fiúkkal

„Hetven év, / Jó, ha ép” – mondta Arany János. No, és a duplája? Ugyanis A Pál utcai fiúk írója, Molnár Ferenc éppen 140 éve született.

Lutor Katalin

A Pál utcai fiúk. Jelenet a Vígszínház előadásából. Zene: Dés László, szövegkönyv: Grecsó Krisztián, dalszövegek: Geszti Péter.

Megfigyelései során az emberek legigazibb valóját térképezte fel. Leghíresebb regényének főszereplői olyan népszerűségre tettek szert, hogy máig is bátran használhatók egy-egy konkrét jellem leírására. És bár gimnazistákról szól, az elvárások mégis általános iskolások kezébe kényszerítik. Ennek hatására pedig a fel növekvő korosztály már nem fogja tudni, mit is jelent, ha azt mondom, Nemecsek, Geréb, Boka, Csónakos.

Irodalmi viták kereszttüzében áll, mióta csak megjelent a színen. Szatirikus humora és elképesztő mesélői leleményessége bárkit lenyűgöz. Mindössze 23 éves, mikor első regénye napvilágot lát, s legnépszerűbb alkotását 29 éves korában publikálja. A Pál utcai fiúkat több nyelvre lefordították és több országban a világirodalom egyik legjobb ifjúsági regényének tartják. Színházi változatban is világszerte népszerű.

A Pál utcai fiúk. Jelenet a Vígszínház előadásából. Zene: Dés László, szövegkönyv: Grecsó Krisztián, dalszövegek: Geszti Péter.

Az anekdoták azt beszélik, hajlamos volt az alkohol túlzott fogyasztására. Liliom című műve a házasélet mély traumáit dolgozza fel – ennek volt személyes ihletése is. Az ősbemutató kudarcba fulladt, az író pedig végtelen bánatba. Öngyilkosságot kísérelt meg, majd mély depressziótól szenvedett. Ám a szintén depressziós Bródy Sándor próbálta tanácsokkal ellátni az öngyilkosság lehetőségeiről. Molnár Ferenc ezeket a gondolatokat csupán ennyivel méltatta: „Sándor bácsi, kérlek, én öngyilkossági ügyekben csak attól fogadok el tanácsot, akinek már sikerült.”

Molnár Ferenc

140 éve született, emlékezzünk hát most őrá, keressük meg a polcon legszeretettebb alkotásait. Forgassuk, lapozzunk bele, hisz mind olvastuk, mi is történik a Pál utcában. Biztassuk a most felnövő apró Nemecsekeket és Csónakosokat, olvassák el ők is, legyenek ők az új gittegylet. Hiszen addig él az író, amíg alkotásait olvassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában