Vasi legenda

2018.01.09. 14:00

A körmendi kastély titkos güssingi átjárójának nyomában (FRISSÜLT)

Izgalmas vasi legendáról hallottunk, miszerint a körmendi kastélyt és a güssingi várat összeköti egy titkos, széles alagút. Elindultunk hát, hogy megtaláljuk – szakértő segítségét is kértük.

Gulyás Regina Olimpia

A legfrissebb feltárások sem találták nyomát a legendának. Fotó: Gulyás Regina Olimpia

 

Fotó: Jámbori Tamás/ kormend.hu

Móricz Péter, a múzeum jelenlegi vezetője (és történésze) elmondta, hogy két teória ismeretes a kastélyt és a várat összekötő alagútról. Egyik szerint valahonnan, az előbbi épületegyüttestől indul, másik pedig az obeliszk környékén feltételezi a lejáratot .

Nem tudni, melyik résztől indul az átjáró Fotó: Gulyás Regina Olimpia
A Batthyány műemlékegyüttes részeit vizsgáltuk meg. Fotó: Gulyás Regina Olimpia

Miután tüzetesen megvizsgáltuk az épületegyüttest és környékét, a kastélyudvarba indultunk, melyet a helyiek várkertként emlegetnek.

A Vadászlak irányába indulva hamar megláttuk a hatalmas obeliszket. Fotó: Gulyás Regina Olimpia

A Batthyányak rezidenciája felöl indulva nem sokat kellett gyalogolnunk, hogy meglássuk a monumentális obeliszket. Mindenhonnan látható, márcsak ezért sem gondolnánk, hogy jó rejtekhelye lenne egy titkos alagúthoz vezető ajtónak.

A kastélyudvar (várkert) közepén magasodik minden fölé. Fotó: Gulyás Regina Olimpia

Aprólékosan megvizsgáltuk az építményt. Minden résbe belestünk, hátha találunk valamit, amiből a legenda valódiságára következtethetünk- esetleg egy mély, lefelé néző nyílást.

Apró jelek, kis nyílások után kutattunk. Hiába. Fotó: Gulyás Regina Olimpia

Miután meggyőződtünk róla, hogy az obeliszk valószínűleg tényleg csak hálaadás végett épült, találtunk egy érdekes szobrot a közelben, feltűnő jelű mintával. A növénymintázat szinte egyértelműen mutatja az utat, melyet követtük is, de a Bartók Béla lakótelepre vezetett minket- lehet, hogy valahol ott indul a titkos út Németújvárra?

A jelenkor jelei? Fotó: Gulyás Regina Olimpia

Móricz Péter hamar visszarántott minket a valóságba:

  • Ez csak egy legenda, ráadásul nem csak Körmendre jellemző. Az egész országban van rá példa, Győrben, Hódmezővásárhelyen és Kolozsváron is vannak olyan legendák, miszerint különböző fontos épületek alatt húzódnak olyan alagutak, melyek összekötik azokat más települések fontos épületeivel.
  • Kíváncsiak voltunk, mi táplálhatja mégis ezt a sok-sok évtizedek keresztül elő-előkerülő legendát.

    Valóban találtak alagutakat- mondja a történész- elsősorban a város területén. Ezek boltozott vízelvezető-csatornák voltak (Hódmezővásárhelyen gabonavermek). Amikor a városkapu feltárási munkálatainál találtak egyet, a helyi emberek közül többen érdeklődtek afelől, hogy megtaláltuk-e a kastélyt a güssingi várral összekötő alagutat. A válasz természetesen nemleges volt.

    Érdemes megemlíteni, hogy a güssingi (vagy németújvári) vár szintén a Batthyány család tulajdonában állt 1524-től. Talán ez is segíthette a legenda létrejöttét, fennmaradását.

    A legfrissebb feltárások sem találták nyomát a legendának. Fotó: Gulyás Regina Olimpia

    Nemrég fejeződtek be a Savaria Múzeum régészeinek föltárásai a falak mentén és a belső udvarban. A legendára utaló nyomot természetesen ők sem találtak.

    Racionálisan működött a birtok. Fotó: Gulyás Regina Olimpia

    Móricz Pétert arról is kérdeztük, miért olyan hihetetlen a legenda, miért lehetetlen. Lényegre törő magyarázatot kaptunk, mely a korral és a Batthyány családdal függ össze. Egyrészt az akkori eszközökkel még kivitelezhetetlen lett volna egy olyan mélyépítő munka elvégzése, mely által lovaskocsi is tud közlekedni a földalatti úton, másrészt a birtok racionálisan működött. Hiába lett volna meg a megfelelő munkaerő és anyagi lehetőség a családnál, rengeteg tégla kellett volna a felesleges munka elvégzéséhez.

    FRISS:

    Több e-mail érkezett szerkesztőségünkbe a legendával kapcsolatban. Volt, aki úgy tudja, nem csak Körmendről indul alagút a güssingi várhoz. Egy másik e-mailt egy nyugdíjas körmendi olvasónk írt,  miszerint „a mezőn a légvonal tájékán kell keresni, ugyanis 1945 után 1956 -ig orosz katonaság laktanyája volt a vár. Ők a kijáratot berobbantották.

    Ha Ön is ismer hasonló legendát, küldje el nekünk a [email protected] címre, hogy utánajárhassunk!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában