Gyermekművészeti Fesztivál

2018.03.21. 22:20

Agora, a tehetség palotája – Tizedik alkalommal gyönyörködhettünk a tiszta gyermeki lélekben

Tíz esztendővel ezelőtt rendezték meg a legelső Gyermekművészeti Fesztivált Szombathelyen. Március huszadikától ismét bemutatkoznak a tehetséges vasi gyermekek.

PÓSFAI PÉTER

Merklin Máté A három nyúl meséjét mondja Fotó: Hornyák Emőke

Tizedszer

Egy kicsi leányka színesre festett, parányi ujjacskái jelzik az ünnep igazi varázsát: tíz színesre festett ujj, a tizedik alkalommal megrendezett Agora Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Fesztivál plakátján, meg persze a gyermek igéző tekintete hívogatja napok óta az érdeklődőket az MSH épületébe.

Mi lehet annál csodálatosabb, mint egy verset teljes átéléssel szavaló, nyakkendős, elegáns kisfiú, Merklin Máté verses meséje a három nyúl történetével?

Hol hallhatnánk varázslatosabban csengő hangokat, mint ahol Dragovics Imola vagy éppen Tánczos Krisztofer énekli legkedvesebb népdalait?

Hallgatni az ifjak verselését, mesemondását, figyelni manók táncát, muzsikálását – szívesen idézzük fel Czenki Petra előadásában Romhányi József feledhetetlen interjúját a farkassal, vagy László Luca meséjét Lázár Ervintől.

Merklin Máté A három nyúl meséjét mondja Fotó: Hornyák Emőke

Minden jóból egy kicsi

Szóltak itt gradistyei horvát dallamok, ahogy Tengelics Ákos kezei alatt zengett a Metallica dobpergése, láthattunk akrobatikus rock and rollt Németh Hunor és Varga Ramóna előadásában, hallhattunk verset, mesét – mindent, ami gyermekeinknek oly kedves.

A „művészek” pedig nem csak Szombathely általános iskoláiból, hanem azokon túlról, Szentpéterfáról, Kőszegről, Alsóságról… de leginkább az Óperencián túlról érkeztek.

Valódi csoda, hogy utódainkból nem fogyott el ez a szándék! Most, amikor a „keveset látott” fölnőttek mindenáron morogni próbálnak a kizárólag telefonjaikat bütykölő gyermekeik felett, bizony jó érzés részt venni egy ilyen rangos fesztiválon. Itt minden közreműködő, minden szereplő és hallgató, a művészeteket kedvelő kisember tanítani volt képes a rajongást, az alkotás szeretetét.

Talán az időjárás, igen, minden bizonnyal a csípős hideg szél lehetett az oka annak, hogy a „sokadalom” lehetett volna egy kicsit nagyobb e megmérettetésen. Hiszen volt még hely bőven, akadt volna páholy a tehetséges gyermekeiket elkísérő nagyapáknak és nagymamáknak, édesapáknak és édesanyáknak…

Jöhettek volna többen és még többen, oda, ahová a belépő nem lehetett más, mint egy mosoly és magasba emelt tíz ujjacska, szivárványszínekkel vidámmá varázsolva.

Gyermekrajzpályázat

Az Óperenciás gyermekrajzpályázat és kiállítás, amely március 20-ától április 12-éig látható, a kisiskolások művészeti fesztiválja, a felső tagozatosok és középiskolások művészeti fesztiválja, végül a PLÁNtáló amatőr filmművészeti pályázat és bemutató megrendezésével olyan események boldog résztvevőivé váltunk, amelyek az ország és világ bármely részén képesek volnának a publikum elbűvölésére.

Végül engedtessék meg a köszönet a lelkes tanítóknak, akik nem felejtették még el a gyémántcsiszolás különös mesterségét. pp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában