kislány kora óta énekel

2018.03.13. 07:00

Rába-vidéki balladák – Már CD-je is van a Felsőszölnöki népdalosoknak

Már CD-je is van a Magyarországi Szlovének Szövetsége nyolctagú Felsőszölnöki Népdalkörének.

Horváth R. László

A Felsőszölnöki Népdalkör tagjai Fotó: Horváth R. László

A Felsőszölnöki Népdalkör tagjaival a szentgotthárdi Szlovének Házában találkoztunk, ahol egy szlovén nyelvű előadáson léptek fel. Beszélgetésünkkor ketten hiányoznak munkahelyi elfoglaltság miatt, így hatan szerepelnek ezen a délutánon. Vezetőjük, Gáspár Lászlóné, Vera néni elmondta, hogy a csoport 2000-ben alakult Felsőszölnökön. A népdalokat, balladákat már kislány korában, a dédimamától tanulta, akinek nagyon szép hangja volt. Nevetve meséli, még nem tudott írni-olvasni, de énekelni már igen.

A Felsőszölnöki Népdalkör tagjai Fotó: Horváth R. László

- Nagyanyáink nagyon szép szerelmes dalokat énekeltek, amelyeket mi is nagyon szeretünk. A Rába-vidék régi népdalait, balladáit énekeljük, és adjuk tovább – mondta a beéneklés szünetében a hetvenhét éves kórusvezető. Az elmúlt tizennyolc év alatt sok helyen megfordultak már; több alkalommal szerepeltek a magyarországi szlovén települések és szlovéniai tájegységek kulturális rendezvényein. Fellépéseiken szívesen elevenítik fel az emberi élet jeles eseményeihez kötődő szokásokat, dalokat. Népdalaikat Rába-vidéki szlovén nyelvjárásban adják elő.

Vera néni most épp egy baleset után lábadozik, és mint mondta, nagyon várja az ugyancsak felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskar „születésnapját”. Ebben a kórusban ugyanis ő hatvanöt esztendeje énekel, tizenhárom éves kora óta. A Vegyeskar a Rába-vidéki szlovénség legpatinásabb közössége, amely 1938-ban alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában