szobrászat

2018.03.09. 13:54

Lesenyei Márta kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Nagy ajándék a városnak: Angyalok, anyák, királynők címmel nyílt kiállítása Lesenyei Márta Munkácsy-díjas szobrászművész, Érdemes művésznek a Szombathelyi Képtárban

Merklin Tímea

Nézzük csak meg a fejét lehajtó, nyakát, vállait mutató, párizsi nővé lett Lédát, és az égig érő álmokat szövő, hátrahajló Ady Endrét – két picike bronz plasztika, egymással rézsút szemben, két külön világban, éremszerű körlapokból kiemelkedően, mégis egyazon érzelmi földrengésben, üvegtárlóban. Nézzük a maszkszerű arcot támasztó kezet, a Tojásfej című bronz szobrot, vajon melyik szerepünkről teszünk le éppen? Vagy melyiket vesszük fel? Nézzük a kicsi szárnyas oltárként megfogalmazott műveket, a csörötneki templom stációit, a nagy köztéri szobrok kiprintelt képeit a körmendi Batthány emlékmű részleteitől a Budapesten álló Gellérthegyi térképkőn át a szombathelyi Kalandváros előtt kezeit, lábait golyóbisból kidugó, játékos szellemű szoborig. Lesenyei Márta repertoárja óriási és széleskörű, mindent tud, és mindent meg is mutatott ebből hatvan (!) éves pályafutása során. (Nem illik elárulni, de 1930-ban született.)

Fotó: Unger Tamás

A Szombathelyi Képtárban csütörtökön nyílt tárlatán – amely nem életmű kiállítás, de reprezentatív bemutatja alkotói tevékenységét – Cebula Anna képtárigazgató köszöntötte őt, és Kratochwill Mimi művészettörténész méltatta, akihez harminc esztendeje jó barátság fűzi. Megtudtuk: Lesenyei Márta 1954-ben fejezte be művészeti tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, méghozzá lázadó szellemben: mást akartak, mélyebb érzéseket, átgondoltabb megfogalmazást.

Művei

- Főiskolás korától máig több mint száz nagy jelentőségű művét kísérhetjük figyelemmel Budapesten, vidéken vagy Rómában, Székenyudvarhelyen, a főképp megbízások alapján felállított alkotásait. Telítve alkotóvággyal, szenvedélyesn dolgozott, nemcsak a jelenkor, de a múlt szellemiségeinek megformálásában is – mondta Kratochwill Mimi a megnyitón. – Számtalan portrét mintázott: családjáról, gyermekeiről, a hozzá közelállókról, akik talán észre sem vették, hogy modellként is együtt lehetnek vele találkozásaik során. Mélyen érző, szelíd lelkisége, remek karakterérzéke tehetségéből eredeztetve szívta magába a megmintázandók egyéniségét, külső-belső vonásait. Az általános jellemrajzzá nemesült arcmások vagy a konkrét, nevesített közeli személyek mind megjelennek érdeklődése középpontjában, nemritkán saját gyönyörűségére, megbízás nélkül is megalkotva őket.

Fotó: Unger Tamás

 

Szeretet és tisztelet

A művészettörténész külön szólt Lesenyei Márta gyermekábrázolásairól, amelyek akár a betlehemi gyermekről, akár saját imádott gyermekeiről legyen szó, a legbensőségesebb közelállásról tanúskodnak, a tőle megismert, egyszerre aggódó és szeretetteljes megfogalmazásban. Kratochwill Mimi kiemelte a szeretet és tisztelet hangját, amivel Lesenyei Márta dolgozik, az eszmei szépségű női és gyermek figurákat, az erőt, nagyságot kisugárzásukkal mutató férfi alakokat. A történelem, a mitológia és a Biblia kimeríthetetlen forrásai Lesenyei Márta alkotói tevékenységének. A művészettörténész kiemelte: utoljára 40 évvel ezelőtt volt emlékezetes kiállítása a szobrászművésznek Szombathelyen.

A kiállítás megnyitón Lesenyei Márta prof. dr. Horváth Boldizsárral és Pammer Istvánnal együtt adta át a Rotary Club díját, amit férje, Kiss Sándor szobrászművész emlékére alapítottak. Az idén tizenhetedszer átadott díjat Kendik Péter ifjú zongoraművész kapta, aki a tehetségéről mindenkit meggyőző módon, ihletett finomsággal muzsikált is a közönségnek.

Fotó: Unger Tamás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában