Rába-vidéki szlovén mesék

2018.04.17. 07:00

Kiadvány, amely segítheti a nemzedékek egymásra találását is

A Rába-vidéki szlovének népköltészete című kötetet mutatták be múlt pénteken az Országos Szlovén Önkormányzat felsőszölnöki székházában.

Tersztyánszky Krisztina

A kötet szerkesztő hármasa: Monika Kropej Telban, Mukics Dusán, M. Kozár Mária Fotó: Holecz Károly

Fogható alkotómunka

A kötet megjelenését, illetve az azt megelőző többéves munkát a bemutatón dr. Marko Jesenšek, a Maribori Egyetem rektorhelyettese Pável Ágostonéhoz fogható alkotómunkaként jellemezte. A szerkesztők ugyanis azokat a meséket vetették benne papírra, amelyeket Milko Matičetov 1970-ben gyűjtött a Rába-vidék szlovének lakta falvaiban. A magnófelvételek az eltelt évtizedek alatt a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia Tudományos Kutatóközpontja Szlovén Néprajzi Intézetének archívumában pihentek. Időközben értékük egyre csak nőtt, hiszen a mesélők legtöbbje azóta eltávozott az élők sorából, ma a felvételeket már nem lehetne megismételni. A rendkívül értékes anyag feldolgozása csak az anyaországi és a Rába-vidéki szlovén nyelvjárást jól ismerő szakemberek összefogásával volt lehetséges. Erre a munkára most az M. Kozár Mária néprajzkutató, Mukics Dusán szlavista és a ljubljanai Monika Kropej néprajzkutató szerzőhármas vállalkozott.

Mondák és elbeszélések

A könyvben a hangfelvételekről lejegyzett szövegek egyszerűsített nyelvjárási átiratban és szlovén irodalmi nyelvre fordítva egyaránt olvashatók. A kötet 238 elbeszélést tartalmaz, amelyeknek többsége népmese vagy monda. Sokban találunk mítikus elemeket, de van köztük tündérmese, legenda és állatmese is. Több írás mágikus eljárások szövegét vagy gyermekeknek való szójátékot jegyez le. A szakember számára feltűnhet, hogy sok mesének és mondának az európai népköltészetben megtalálható a nemzetközi változata, különösen hangsúlyos az osztrák és a magyar elbeszélő hagyomány hatása.

Ünnepélyes bemutató

A könyv a Ljubljanai Akadémia Néprajzi Kutatóintézete és az Országos Szlovén Önkormányzat támogatásával látott napvilágot a Szlovén Akadémiai Kiadónál. Az ünnepélyes könyvbemutatón számos anyaországból érkezett szakember vett részt. Ropos Márton, az OSzÖ elnöke mutatta be a kiadványt, amely öt faluban, 33 mesélőtől gyűjtött történeteket tartalmazza, CD melléklet is készült hozzá néhány eredeti hangfelvétellel.

A kötet szerkesztő hármasa: Monika Kropej Telban, Mukics Dusán, M. Kozár Mária Fotó: Holecz Károly

Dr. Marko Jesenšek, a Maribori Egyetem rektorhelyettese kiemelte: a könyv a Rába-vidéken élő emberek kulturális örökségének fontos része, a jövő nemzedék számára pótolhatatlan forrás az itteni hagyományok és a nyelvjárás tanulmányozása szempontjából. Köszönetet mondott azért, hogy ezen a területen vannak még olyan kutatók, akiknek fontos ez a hagyaték és képesek annak megörökítésére. Elhangzott: a könyvet eljuttatják majd a szlovéniai iskolákba és a nemzetiségi intézményekbe.

Mukics Dusán

Mukics Dusán szlavista beszámolt azokról a tapasztalatakról, amelyeket 2014 óta, a magnószalagra rögzített mesék leírása közben szerzett. Elmondta: hatalmas türelmet igénylő, mégis élvezetes munka volt. Az anyag feldolgozása közben a hetvenes évek téli estéin érezhette magát, amikor az egyszerű falusi emberek még meséléssel szórakoztatták egymást, például a tökmagköpesztés hosszú órái alatt. Meglepetésére volt mesélő, aki egyfolytában negyven percig is képes volt folyamatosan, hiba nélkül beszélni. A szókincsbeli, alaktani, mondattani eltérések miatt azonban akadt olyan szó, amit háromszor-négyszer is meg kellett hallgatnia. Hangsúlyozta: a kötet kettős hivatást tölt be. A Rába-vidéken élőket segíti hagyományaik megőrzésében, az anyaországiaknak pedig adalék az itteni lelkület megértéséhez.

Megható percei voltak a könyvbemutatónak, amikor az Apátistvánfalvi Kéttannyalvű Általános Iskola és Óvoda növendékei és az egykori mesélők leszármazottai szemelvényeket adtak elő a mesegyűjteményből. Ahogy maga a könyv, úgy ezek a pillanatok is segítették a generációk egymásra találást a szlovén Rába-vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában