magyar képzőművészet nagyjai

2018.04.02. 11:30

Bartha László és Tornay Endre András előtt tiszteleg Kőszeg városa

A városban élt és alkotott a huszadik századi magyar képzőművészet két meghatározó egyénisége, Bartha László Kossuth-díjas festőművész és Tornay Endre András Munkácsy-díjas szobrászművész.

Kovács Ágnes

A Jurisics-vár lovagtermében nyílt meg a két művész közös, emlékező tárlata a közelmúltban Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Nemrégiben kettőjüknek nyílt közös kiállítása a Jurisics-vár lovagtermében. A kiállítással a város emlékezik arra a két művészre, akiknek élet és művészi pályája ugyan nem Kőszegen kezdődött, de részben itt teljesedett ki, és sajnos itt is ért véget.

Kőszeg : A Jurisics-vár lovagtermében nyílt meg a két művész közös, emlékező tárlata a közelmúltban Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Mindketten vallották, hogy sok mindent kaptak a várostól, alkotói szabadságot, inspirációt, ihletet, és nem utolsósorban nyugalmat, amely nélkülözhetetlen az elmélyüléshez, de a szárnyaláshoz is. Mostani kiállításuk természetszerűen nem életmű-kiállítás, nem átfogó válogatás, viszont sokszínűségével felvillantja művészetüknek nagyon fontos elemeit, és képes arra is, hogy egyfajta teljesség ígéretét mutassa meg a tárlat látogatóinak. A megnyitóra nemcsak a megyei művészeti élet jelesei közül jöttek el sokan, de azok a tisztelők is, akik részesei lehettek a két művész kőszegi jelenlétének is. Tornay tíz évvel ezelőtt távozott az élők sorából, Bartha pedig húsz éve, kiállításuknak ezek az évfordulók adnak különös aktualitást. Ez a nélkülük eltöltött húsz, illetve tíz év megszülte hiányukat is, nélkülük óhatatlanul szegényebb lett a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában