egyszerre dobbant

2018.04.20. 11:30

Több vasi együttes és énekes szerepelt az Országos Táncháztalálkozón

Bognár Szilvia népdalénekes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes és az ELTE SEK Szökős Néptánc-együttes tagjai képviselték a megyét a néptáncmozgalom egyik legrangosabb hazai rendezvényén, az Országos Táncháztalálkozón.

Merklin Tímea

Nagyszínpad

A Papp László Aréna nagyszínpadán a Nyugat-Dunántúl tánchagyományaiból és táncos szokásaiból nyújtott válogatást hétvégén a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora, amelynek szereplői ezúttal a Rábaköz és Vas megye hagyományőrző együttesei voltak. Megelevenítették e vidék jellegzetes páros és férfitáncait – köztük az őriszentpéteri cigány táncokkal –, de tanúja lehetett a közönség a Görbe esték című téli pincelátogatásnak, a farsangi bohócjárás, a pünkösdölés és az úrnapi búcsú hangulatának is.

Összeállítás

A gálára a vasi összeállítást Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes művészeti vezetője készítette, aki pár éve együtt dolgozik a Gencsapáti Néptáncegyüttessel is.

– 2013-ban kértek fel, hogy vezessük feleségemmel, Györke Eszterrel a szakmai munkát a gencsieknél. Egy szlavóniai koreográfiával kezdtünk, ami olyan jól sikerült, hogy maradtunk – tudtuk meg Molnár Pétertől, akinek szép kihívás a két együttessel egy időben dolgozni. Mert ugyan mindkettőnek a hagyományápolás a célja, de más a korosztály és más a cél, a lendület. A gencsi együttes 16-60 év közötti táncosokból áll, és elsősorban saját környezete, Vas megye hagyományait próbálja feleleveníteni. A Szökőst fiatalok alkotják, és koreográfiáival az egész Kárpát-medencét kívánja lefedni.

Vasiak is felléptek a XXXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár gálaműsorában Fotó: Eve Design Studio

Minden láb egyszerre

Az országos táncháztalálkozóra szerkesztett műsorról Molnár Péter elmondta: mindenki hozta a saját karakterét, beletette a jellegzetes táncait, ugyanakkor voltak szép közös epizódok. Nagyon felemelő érzés, amikor 160-180 ember szíve egyszerre dobban, lába egyszerre mozdul. – Habár nem engedheti meg magának, hogy sodródjon az érzelmekkel, mert óriási felelősség egy ekkora rendezvényen folyamatosan ébernek lenni, és figyelni, minden rendben menjen, nagy öröm volt látni, ahogy életre keltek ezek a koreográfiák a nyolc-ezer fős közönség előtt – mondta.

Varga Albin, a gencsapáti együttes vezetője – aki Antal László néptáncpedagógus, koreográfus hatására választotta ezt a pályát – „belülről”, táncosként élte meg a gálát. 25 éve táncol, ennek fényében mondta: óriási élmény volt. Így van, hogy „a néptáncból csak kihalni lehet”, mert újabb és újabb töltéseket jelentenek a hasonló rendezvények, nem lehet abbahagyni.

 

Ezek is érdekelhetik