Zilahra mentek

2018.05.08. 07:00

Ady iskolájában mondtak verset a vasvári diákok

Ady iskolájában jártak hegyháti diákok: és ez csak egy a számos körvonalazódó és már megvalósult kapcsolat sorában Vasvár és Szilágy megye között.

Merklin Tímea

A magyar küldöttség. Hátul: G. Szakály Georgina, Gergye Rezső, Jankovics József, Fehér Beatrix. Elöl: Hetényi Kinga, Rohonczi Alexa, Cséri Alexandra Fotó: Szőke Sándor

Magyar-román kulturális fórum és versmondóverseny zajlott Zilahon, ahol Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója hatodszor volt zsűritag a költészet hete programjában. Idén G. Szakály Georgina is zsűrizett. Utazott még a Vasi-Hegyhát képviseletében a Szilágy megyei eseményre Fehér Beatrix, a csehimindszenti iskola tanára, az iskola két tanulója és Vasvárról Cséri Alexandra versmondó.

A versenyen a csehimindszenti iskolából érkezett Rohonczi Alexa különdíjat nyert, Cséri Alexandra harmadik lett.

A magyar küldöttség. Hátul: G. Szakály Georgina, Gergye Rezső, Jankovics József, Fehér Beatrix. Elöl: Hetényi Kinga, Rohonczi Alexa, Cséri Alexandra Fotó: Szőke Sándor

A résztvevők közben megismerték Áprily Lajos életét és költészetét, újabb kapcsolatokat építettek. Gergye Rezsőtől megtudtuk, hogy a Nagy Gáspár Kulturális Központ és a Szilágy Megyei Művészeti és Művelődési Központ együttműködési megállapodást készít elő. Az irodalom adta lehetőségeken túl a képzőművészet és a folklór területén látnak kapcsolatfejlesztési lehetőséget.

Számos kapocs sorolható még: a Zilahhoz közeli Nagybányán több olyan festő tanult, akiknek művei a vasvári Békeház gyűjteményében láthatók. Már idén meghívtak egy tánccsoportot Zilahból. Jövőre a Vasi Őrtüzek programjába illeszkedhet a nemzetközi költőtalálkozó, magyar, román, szlovén, horvát költőkkel. A Nagy Gáspár születésének 70. évfordulóján, jövő év május 4-én megrendezendő hagyományos találkozón pedig akár románra fordított Nagy Gáspár-verseket is hallhatnak a versszeretők.

A terebélyesedő kulturális háló nem először járulhat hozzá Vasvár nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában