Helga Widmann

2018.05.16. 21:06

Körmend – Amikor az alkotás életformává válik

Helga Widmann osztrák festőművész kortárs művészeti anyaga kitölti a teret, azt érezzük, jó oda betérni.

Markó Petra

Helga Widmann osztrák festőművész alkotásait Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese méltatta Fotó: Jámbori Tamás

A tárlat A világ lélegzete címet kapta, azért éppen ezt, mert ez passzol leginkább a témájához. A művész szeret sorozatokat alkotni, mostani kiállításán is több ilyen van. Ezek egyike a fák, azok színei a négy évszaknak megfelelően, de a négy őselem is megjelenik.

– Egy-egy művén a pillanatnyi lelkiállapota jelenik meg. Számos asszociációt közvetít a kiállítás címe, és még több gondolatot indítanak el bennünk a képei, miközben a természet- és környezetvédelemre irányítja a figyelmet – mondta el beszédében Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese.

Helga Widmann osztrák festőművész alkotásait Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese méltatta Fotó: Jámbori Tamás

Méltatásából megtudtuk: az alkotó gyerekkora óta rajzolt és festett, tanárai a bécsi művészeti akadémiára szánták, de élete úgy alakult a háború utóhatásai, később a családalapítás miatt, hogy nem jutott ideje a festészetre.

Huszonkét évvel ezelőtt változás történt: 1996-ban meghívást kapott egy kiállításra. Az volt az első alkalom, majd jöttek az ausztriai és külföldi felkérések. Így jutott el Magyarországra is. Állítása szerint az alkotás motiválja, számára ez életforma. Részben realista és absztrakt képeket készít, ami pedig a technikát illeti: mindennel fest, ami a keze ügyébe kerül, legyen az akril, olaj, tinta, akvarell, gyanta, homok, papír vagy selyem. A hangsúly a színeken van. A tárlat a művész önvallomásával indult útjára: „Az a lenyűgözés, ami a munkám során keletkezik, boldoggá tesz. Merüljön el az én sokszínű világomban, függetlenül attól, hogy az valóságos vagy elvont.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában