Vonósok a Rába völgyéből

2018.05.25. 15:00

Tolmács segítette, határátkelés nehezítette a jennersdofi-szentgotthárdi zenekar dolgát

Harminc éve működik a városban a Rábavölgyi Ifjúsági Vonószenekar. A jubileumi koncerten Szentgotthárd Város Díszoklevelét kapta meg az együttes.

Tersztyánszky Krisztina

Hegedűsök, brácsások és csellósok alkotják a vonószenekart, na meg az örökifjú nagybőgős Jennersdorfból: Peter Sattler Fotó: Tóth Csaba

A ma mintegy huszonöt fővel működő zenekar érdekessége, hogy kezdettől a határ két oldalán, Jennersdorfban (Gyanafalva) és Szentgotthárdon zenét tanuló gyerekek alkotják. 1988-ban az osztrák település zeneiskolája kezdeményezte az együttműködést, mivel egyik intézményben sem volt elég hegedűs növendék. Tizenöt évig osztrák volt a karnagy is, Günter Fiedler személyében. A rendszerváltás éveiben bizony még nem is volt könnyű átjutni a határon, minden héten komoly ellenőrzésen esett át a zenekari kisbusz. Kezdetben még egy tolmácsot is vittek magukkal a hol itt, hol ott tartott próbákra. Aztán lassan mindenki beletanult, s ma már kölcsönösen megértik a legfontosabb instrukciókat.

Az osztrák karnagy hirtelen halála után 2003-ban a szentgotthárdi Takács Jenő Művészeti Iskola tanára, Bene Krisztina vette át a zenekar vezetését. Mivel a városban pillanatnyilag csak ő tanít hegedűt, s pár éve Jennersdorfba is ő jár ki órákat adni, kis túlzással állíthatjuk, hogy az egész zenekart Krisztina növendékei alkotják. Válogatni nincsen túl sok lehetősége, pár év hangszertanulás után mindenki megkapja a zenekarban a neki megfelelő szólamot és játszik. A jelenlegi diákokon kívül mindig akad néhány visszajáró növendék, a nagybőgőhöz pedig harminc év óta mindig a ma már nyugdíjas Peter Sattler áll.

Hegedűsök, brácsások és csellósok alkotják a vonószenekart, na meg az örökifjú nagybőgős Jennersdorfból: Peter Sattler Fotó: Tóth Csaba

A határ két oldalán szerepelnek

- Az együtt muzsikálás nagy élményt ad a gyerekeknek, többet foglalkoznak így a zenével, többet gyakorolnak – osztja meg velünk hitvallását Bene Krisztina tanárnő.

A fiatalok mind magyar, mind osztrák oldalon számos koncertet adnak. Az éves művészeti bemutató a legnagyobb megmérettetés, de

adódik sok minden más is: adventi koncert, zeneiskolai bemutatók és meghívások a határ két oldalán lévő környékbeli településekre. Ennél többet a heti egy próbával nem is tudnának vállalni.

Áprilisban jubiláltak

Megtudjuk, hogy a vonószenekar létszáma nem kötött, attól csak teltebb lesz a hangzás, ha a három hegedű- és a csellószólamot több hangszer játssza egyszerre. A zenekar április 27-én tartotta a 30 éves jubileumi koncertjét, amelyen az ügyesebb kis muzsikusok szólózásra is lehetőséget kaptak, a hangversenyt a jennersdorfi magánénekesekből alakult kórus színesítette. Ami pedig a repertoárt illeti: léteznek olyan jól játszható, mutatós zeneművek, amelyeket a szerző kimondottan ifjúsági vonószenekarra komponált. Válogathatnak Zempléni László, Kókay Rezső, Takács Jenő, Arányi Aschner György darabjaiból, sőt Leopold Mozart vagy Vivaldi is írt ilyen műveket. De a kotta nem mindig azonnal használható – előfordul, hogy Krisztinának kell azt átírnia vonószenekari szólamokra. Saját használatra, a repertoár színesítésére néha egy könnyedebb darab is a műsorszámok közé kerül, ám populáris irányba nem kívánnak elmenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában