A fekete lyuk volt a megmentő

2018.07.08. 10:00

A Gargantua egy új videoklipben megmutatja, milyen forró lesz az idei nyár

A fiatal szombathelyi zenekar nem tétlenkedik: sorra jelennek meg a slágergyanús alkotások, az idei nyári szezonba pedig egy új klippel ugrottak fejest. A címe is erről árulkodik: Idei nyár.

Lutor Katalin

Az idei évben megnyerték a Jam Music Öröm a Zene Tehetségkutatóját, amelynek őszi döntőjére is nagy izgalommal készül a csapat – klipforgatással is gyakoroltak a megmérettetésre Fotó: Lutor Katalin

Szombathely, sőt az egész megye területén sorra bukkannak fel a tehetséges zenészek, állnak össze zenekarrá, s lesznek a rádiók listavezetői. Farkas Gáborral, a szombathelyi Gargantua zenekar énekes-frontemberével beszélgettünk egy forró nyári délutánon az elmúlt másfél évről, az előző és a mostani klip forgatásának élményeiről s a még előttük álló kalandok izgalmáról.

Fari számára nem a Gargantua jelenti a kiindulópontot, hiszen előtte már ismert zenekara volt a Soulution, de a húszas évei előtt is már voltak hasonló próbálkozásai. A Soulution zenekarban elsősorban reggae-t játszottak, de funkys, hiphopos elemek is fellelhetők voltak benne. Mikor feloszlottak, kísérletezni próbált a fiatal Doors-rajongó. Moonlight Drive címmel tartott csendes-ülős esteket, amelyben Puskás Mátyás, Bucsin Tamás, Baráth Tibor, Szalacsy Tamás, Maronics Ferenc és Korponay Zsófi is közreműködött. Feldolgozások szólaltak meg itt, de attól, hogy a dal nem saját szerzemény, még szólhat szívből. Fari szeretné is újraéleszteni ezt: mindig vonzották a rövid életű projektek, ahol más-más zenésszel lehet közreműködni, hiszen ez mindig fenntartaná az újdonság élményét, a meglepetését, hogy előre soha nem lehet tudni, melyik zenésszel, hol történik majd meg az igazi találkozás.

Azonban akinek más módon képezi a zene az életét, talán keresi is az efféle találkozásokat. Így történt meg az is, hogy szépen lassan, emberről emberre állt össze egy új formáció: Bucsin Tamás (basszusgitár), Farkas Árpád (billentyű), Farkas Gábor (ének), Jánny Zoltán (dobok), Kaposi Balázs (gitár), Szalacsy Tamás (gitár).

Az idei évben megnyerték a Jam Music Öröm a Zene Tehetségkutatóját, amelynek őszi döntőjére is nagy izgalommal készül a csapat – klipforgatással is gyakoroltak a megmérettetésre Fotó: Lutor Katalin

A névválasztásról kérdezem az énekest, hiszen ha az ember utánakeres, több megoldás is felbukkan. Gargantua több könyv főszereplője, hőse, azonban itt egészen másról van szó. – Az elmúlt években jelent meg egy film Csillagok között címmel – mondja Fari –, a történet szerint a féreglyukakon át távoli galaxisok között bolyongó és új életlehetőséget kereső főhős számára az új dimenziókat feltáró fekete lyuk, vagyis a gargantua volt végül a kulcs a nehéz helyzetben. Úgy éreztem, számomra ezt jelenti majd a zenekar. Néhányan már korábban ismertük egymást, zenéltünk is együtt – dalokat kezdtünk írni már azelőtt, hogy összeállt volna a teljes, jelenlegi felállás. De így jó: ötletekkel telve elkezdeni dolgozni.

Fiatalsága ellenére a zenekar már tíz dalt, két videoklipet és rengeteg élményt hord a zsebében. Valamint ők képviselik majd a régiót a Hangfoglalón, ugyanis a Jam Music Öröm a Zene Tehetségkutatón első helyen végeztek. Most az új videó kapcsán megkértem Farit, áruljon el kulisszatitkokat mindkét forgatásról, hiszen az izgalmas végeredmény kíváncsiságot szül. Mindkét klip atmoszféráját könnyed nyári életérzés alapozza. A Régi álmok múlt év novemberében jelent meg, visszaemlékezésként a nyári hónapokra. – Hatalmas csapattal forgattunk – meséli Fari –, így egy bulinak tűnt az egész. Ennyi ember között minden percben elhangzik valami vicc, vagy valakin lehet egy jót nevetni. Viszont egy nap alatt forgattuk, így rohanásnak éreztem. Nem volt benne az, hogy leüljünk, és igazán jót beszélgessünk. Ezt idén az Idei nyár című számhoz készített klipnél bepótoltuk, ugyanis két napon keresztül a Balaton környékét jártuk. Az első alkalommal fodrász, stylist és sminkes is dolgozott velünk, most viszont csak sminkest vittünk, hiszen a klipnek egy női főszereplője van. Gondoltuk, mi a fiúkkal csak fel tudunk öltözni normálisan egy-egy nyári szettbe.

Kész forgatókönyvvel érkeztünk a forgatásra, de az ihlető környezet sok új ötletet hozzáadott: így került a napfelkelte a klipbe. Mi meg végül Tóth Gergellyel, akinek a felvételt köszönhetjük, nem aludtunk szinte semmit – meséli mosollyal az arcán Fari. Amit az első forgatásnál hiányoltam, annyira bepótoltuk, hogy hajnalig csak beszélgettünk, mikor ráébredtünk: másnap lett. De azt hiszem, ezek a pillanatok az igazán fontosak és emlékezetesek.

A klipben Hajba Eszter csodás földig érő, lágy esésű ruhában sétálgat mezítláb – akárcsak egy álomkép. Elérhetetlen. Csodás ábrázolása a klip annak, hogy a szívünkben mennyire erősen és láthatóan tudunk hordozni bárkit, akár a forró nyár ihlette szerelmet, s annak tárgyát. Mindenhol ott van, érezni a közelségét, de talán soha nem látjuk meg. Talán valójában a nyár monumentális kiteljesedés érzése váltja ki: hogy a szerelembe leszünk szerelmesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában