Gyóntatófülke lesz rózsaszín rugókon

2018.07.26. 15:00

A Sziget ArtZone programjában szerepel a két vasi fiatal

Progresszív magyar és külföldi alkotók mutatkoznak be minden este a Sziget Fesztiválon augusztus 9. és 13. között. Az első nap vendége lesz a szentgotthárdi–szombathelyi alkotópáros, w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina.

Bakos Ágnes

w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina lesznek az első bemutatkozók az ArtZone-ban Fotó: Takáts Fruzsina

– Ez egy körülbelül három méter magas gyóntatófülke lesz, rózsaszín rugókon, mint a játszótéri játékok – foglalta össze röviden a munkáját w. Horváth Tibor.

A szentgotthárdi performance-művészt az Acb Galéria kérte fel a bemutatkozásra, ugyanis ők szervezik az ArtZone megjelenéseit az idei Sziget Fesztiválon, a Hajógyári szigeten. Ott kap helyet a Vas megyei alkotópáros munkája: Tibor Takáts Fruzsinával készül. – Már az év elején, körülbelül február, március körül kértek fel – idézte fel. Nem „hirtelen ötlet” a gyóntatófülke, a hintóinstalláció ötlete már körülbelül három éve megfogalmazódott benne. Azt mondta, nem kereste a megvalósítás lehetőségét, inkább alkalomra várt, hiszen elég komoly munkáról van szó.

– A fülke–hintó, hintó–fülke szerkezete most készült el, még van vele munka bőven – árulta el w. Horváth Tibor.

Gyakorlatilag a váz van készen, már az is hatalmas, arra jönnek még a falak, meg persze alá a rugók. És mindez tényleg egy gyóntatófülkét formáz. Itt készül, aztán majd egy trélerrel viszik a Szigetre, a helyszínre. Az, hogy szerepelhet a legnagyobb magyarországi nyári fesztivál képzőművészeti zónájában, tényleg jelentős lépés, nagy dolog a szentgotthárdi performer számára, hiszen csupán egy-egy alkotót hívtak bemutatkozni minden estére.

w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina lesznek az első bemutatkozók az ArtZone-ban Fotó: Takáts Fruzsina

Az Acb Galéria meghívója azt írja, a fesztivál minden estéjén, 9. és 13. között mutatkoznak be fiatal, progresszív magyar és külföldi alkotók a fesztivál közönségének. A program társadalmi, párkapcsolati, kulturális, művészeti kérdéseket igyekszik feszegetni – így ajánlják az öt estét a szervezők. Az öt alkotó öt különböző, interaktív módon osztja meg az érdeklődőkkel, hogy szerintük mi egy kortárs művész mondanivalója a mai világban.

Tibor performance-ának címe: Kötődés, az övé tehát augusztus 9. estéje. Másnap Selma Selman, szombaton Trapp Dominika, aztán Fajgerné Dudás Andrea, majd 13-án Molnár Ágnes Éva mutatkozik be – aki előtte még Szentgotthárdon lesz hallható és látható, a 4. Tájidegen művészeti szabadnapokon, ahol a művészet mai helyzetéről szóló, három generációt megszólító beszélgetésen (is) résztvevő. A fesztivál idején a művészeti zónában lesz a helye Tibor hintójának, de utána vajon hova kerül a különös alkotás?

– Örülnék, ha köztéren valahol befogadnák, illetve ha lesz rá mód, akkor az év végén elvinném a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítására, illetve oda már csak a dokumentációját – árulta el w. Horváth Tibor.

Most ez az installáció, meg persze a szentgotthárdi Tájidegen fesztivál szervezése ad munkát a művésznek, de ezekkel párhuzamosan egy vízi installáción is dolgozik, azt a Balatonra tervezi – többet egyelőre nem árult el róla, várhatóan szeptember első felében láthatjuk a tóban, a tónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában