Felnőtt emberek, és még játszanak

2018.08.31. 17:30

A Mesebolt megkezdte az évadot: rengeteg minőségi munka, mostoha körülmények

Megfeszített munka, magas minőség és mostoha körülmények – ez jellemzi az MMIK épületében albérlő Mesebolt Bábszínház munkáját. Az évadnyitó sajtótájékoztatón a fenntartó képviseletében dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester is részt vett. Jelezték: hamarosan megoldódhat az évek óta elhúzódó helyzet, bár önálló bábszínház fölépítésére belátható időn belül nem látnak esélyt.

Ölbei Lívia

Koczka Tibor, dr. Puskás Tivadar és Kovács Géza az évadnyitón

Fotó: http://szombathely.hu/CSG

 

Az újak: Varga Bori, Kosznovszky Márton. Az alapítás óta tag: Császár Erika
Fotó: Szombathely/Cseh Gábor

Kovács Géza igazgató a tizedik évadát kezdte meg a hivatásos bábszínházként 1995 óta létező intézmény élén. Az elmúlt években a Mesebolt az ország egyik legjobb, leginnovatívabb bábműhelyévé nőtte ki magát: a kicsi társulat évente több mint 380 előadást játszik, miközben díjakra díjakat halmoz; szeptember 20-án éppen a kritikusok díjának budapesti átadóján drukkolhatunk a Kicsinéni, Kicsibácsi meg az Imikém-előadásnak, amely bekerült a legjobb gyerekelőadásnak járó kritikusdíj három jelöltje közé. A méltatlan „lakhatási körülmények” tehát nem szabnak gátat a minőségnek. Kovács Géza – aki kezdettől a hagyomány és korszerűség hintajátékában keresi és találja meg az egyensúlyt – az évadnyitó sajtótájékoztatón nem győzte hangsúlyozni: kollégái – a színészek és a háttérben helytállók – odaadó munkája nélkül a Mesebolt nem működhetne, nem lenne az, ami. A 2018/19-es bábszínházi évadot a mesterének vallott kolozsvári bábrendező, Kovács Ildikó (akinek nevét, örökségét ma már bábos szakmai díj is őrzi) gondolataival indította útnak:

Ezért egyedülálló művészet

„A bábozás képzőművészet, kézművesség, életadás, születésmisztérium, világteremtés. Ezért egyedülálló művészet. Ezért tartottam ki mellette minden társadalmi, politikai és szakmai hátrány és nehézség ellenére is; ezért hiszek továbbra is ennek művészi, erkölcsi szerepében, elhivatottságában az elidegenedett, zavarossá vált XX. századnak a végén. Pedig nemegyszer tapasztaljuk, hogy a bábszínház szó hallatán elnéző mosoly jelenik meg az arcokon, amely a feltételezett játékszernek meg annak a gondolatnak szól: felnőtt emberek, és még mindig játszanak. […] Számtalanszor ütköztem bele abba a bizonyos »csak« szócskába: »csak« gyerekszínház, »csak« gyerek, »csak« gyereknek szól… Mindez a felnőttvilág közönyét, megbocsáthatatlan érdektelenségét tükrözi, vakságát, amellyel nem veszi tudomásul, hogy a gyerek a jövő társadalmának felnőttje, Words­worth szerint: a gyermek az emberiség apja. Ha pusztán érdekszempontokra volnánk tekintettel, akkor is az lenne a logikus, hogy a társadalom egészségi, erkölcsi, szellemi szempontból egyaránt maximális figyelmet szenteljen a gyerekvilágnak.”

Koczka Tibor, dr. Puskás Tivadar és Kovács Géza az évadnyitón
Fotó: http://szombathely.hu/CSG

Dr. Puskás Tivadar polgármester ugyancsak a felelősséget emelte ki köszöntőjében, hangsúlyozva, hogy a város számára fontos az a magas színvonalú tevékenység, amellyel a bábszínház – ráadásul mostoha körülmények között – hozzájárul a kulturális-művészeti kínálat bővítéséhez. Koczka Tibor alpolgármester pedig jelezte: bár az elmúlt évek nem hoztak eredményt, bízik abban, hogy hamarosan megoldódik a bábszínház elhelyezése.

Az állami tulajdonban lévő MMIK-épület állapota egyre romlik. Ezzel együtt a bábos kamarateremben a fekete függöny mögött ott áll a díszlet: a Mesebolt és a Kőszegi Várszínház nyári koprodukciós bemutatója ide költözik, szeptember 9-én tartják a szombathelyi premiert. Az évadban 11 bemutató várható. Kezdődik az Ármányos puncspancs című Michael Ende-történet próbafolyamata, bemutató október 14-én. Lesz tanteremszínházi sorozat – Szálinger Balázs az Árpád-házi királyok történetét dolgozza föl –, és visszatér Jeles András is: Oscar Wilde A boldog herceg című meséjéből rendez elő­adást a Meseboltban. ÖL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában