A 60-as évekbe utaztat minket

2018.08.25. 07:00

A régi karneválokról szóló filmet a polgármester is megtekintette a levéltárban

Újdonságként a 60-as évek karneváljairól szóló, régi kópiákból összevágott, digitalizált filmet vetítik az idei karneváli napokban a levéltárban. Az értékes várostörténeti dokumentumot dr. Puskás Tivadar polgármester is megtekintette.

Merklin Tímea

Dr. Melega Miklós levéltárigazgató és dr. Puskás Tivadar polgármester

Fotó: Cseh Gábor

 

- Amit a levéltárban látunk most, Szombathely városának egy régebbi vállalkozása, amikor létrehozták ezt az időutazást, hogy megmutassák több évszázad történelmét, szokásait, fegyvereit

– mondta a polgármester. – Fontos, hogy az ember ismerje a múltját, amely mindig képvisel olyan értékeket, amelyekre építhetünk. Ugyanezt gondolom a filmvetítés környezetéről, amely egy kiállítás, láthatunk egyebek közt korabeli plakátokat, műsorfüzeteket, Sinkovits Imre fotóját, 1965-ös nézőtéri helyjegyet. Mindez azt is mutatja, hogy Szombathely, Savaria lakossága mindig ragaszkodott a múltjához.

Dr. Melega Miklós levéltárigazgató és dr. Puskás Tivadar polgármester
Fotó: Cseh Gábor

A levéltárban mindhárom napon retró vetítést is tartanak 17 és 17.30 között mozigéppel, gépésszel, régi tekercsekről. Több száz archív fotó pereg végtelenítve egy monitoron, amelyek részben a levéltár saját gyűjteményéből valók, részben magánszemélyektől. A levéltár szombaton 10-től 20 óráig, vasárnap 10-től 18 óráig van nyitva, a programja ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában