hét magyar film

2018.09.15. 20:00

A Kincsem volt a befutó Szombathelyen, a belvárosi moziban

Pozitív tendencia figyelhető meg a magyar filmeknél: minőségi alkotásokkal, nemzetközi elismerésekkel vonzzák a nézőket a filmszínházakba, kenterbe verve amerikai szuperprodukciókat is. Mayer Rudolffal, az Agora Kulturális Központ mozgókép szakági vezetőjével beszélgettünk tendenciáról, kasszasikerről, nézőcsalogató alkotásokról.

Nemes Judit

Ha mozi, akkor az amerikai filmek egyeduralmát feltételezzük, minden más alkotást maga mögé utasító blockbustereket, hollywoodi A-listás sztárokkal, látványos akciójelenetekkel, szédítő képi világgal. A valóság és az adatok azonban mást tükröznek: erőre kapott a magyar film, egyre többen vesznek jegyet hazai alkotásokra. Mi több: hét film került a Top30-ba az

Agora-Savaria Filmszínházban, az élen végzett a Kincsem. A Herendi Gábor rendezte romantikus kalandfilm olyan produkciókat előzött meg, mint a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik – amely egyébként, szintén nem produkált rossz eredményt, hiszen a második helyet szerezte meg a listán az eltelt másfél év adatai alapján.

– Az a törekvésünk, hogy akkora teret adjunk a magyar filmeknek, amekkorát csak lehet.

Célközönségként itt megjelölni nem kizárólag a 10-20-as korosztályt lehet, a 40-50-60 évesek is nyitottak a hazai készítésű mozifilmekre – tudtuk meg Mayer Rudolftól. A 2017-es év elejétől nézve a Savaria moziban a legnézettebb harminc film közé került a Viszkis, a Valami Amerika III., a Pappa Pia, a Testről és lélekről, az Aurora Borealis – Északi fény, a Vad Balaton, valamint az 1945 – ez utóbbi nemzetközi fesztiválokon 18 díjat nyert, a többi között számos közönségdíjat jegyeznek a készítői. – Az elmúlt három évben remek magyar filmek születtek: nemcsak közönségfilmek, artfilmek is, van igény a hazai készítésű filmekre. Sorban nyerik el a díjakat: a Napszálltát, Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjét a múlt héten mutatták be a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, elsöprő sikert aratott a nézőknél: állva tapsolták meg a filmet – tette hozzá a szakágvezető.

Mayer Rudolf elmondta, hogy a művészfilmeknek Szombathelyen is megvan a közönsége, szerveznek kifejezetten art programokat az érdeklődőknek. A művészfilmek nézettségi adatai kapcsán hozzátette, a magyarországi mozikban idén május végén bemutatott Könyvklub jól szerepelt a filmszínházukban, ezer feletti nézőszámmal, ahogy a Churchill életéről szóló, A legsötétebb óra is, kétezer nézővel, valamit a 2017-es Az igazi csodára is sokan váltottak jegyet.

Mayer Rudolf elmondta: a művészfilmeknek Szombathelyen is megvan a közönsége
Fotó: Unger Tamás

Ha már nézőszám, Mayer Rudolftól megtudtuk, hogy tavaly szilveszterkor elérték a nyolcvanezret, idén várakozásaik szerint még több nézőt tudnak moziba csalogatni. A hagyományos vetítéseken túl, tematikus filmklubokat és közönségtalálkozókat szerveznek, középpontba helyezve ezen alkalmakkor is a magyar alkotásokat. Terveik között szerepel, hogy meghívják Ujj Mészáros Károlyt is az X – A rendszerből törölve című munkája kapcsán. A rendező előző filmjét, a Liza, a rókatündért hatalmas sikerrel játszották a hazai filmszínházak, az alkotás számos elismerést zsebelt be, nemzetközi fronton is: érdekességként kiemelte a brüsszeli nemzetközi fantasy filmfesztivált, amelyen Orbit díjjal jutalmazták legjobb új játékfilm kategóriában, vagy a Los Angeles-i Magyar Film­fesztivált, amelyen a legjobb film „Hungarians in Hollywood” díj mellett legjobb színésznő zsűridíja jutott a fekete komédiának.

A magyar film csillaga fényesen ível felfelé, és már látni a 2019-es évre várható újdonságokat is. Ha minőségi filmekre vágyunk, érdemes a magyar alkotásokra idén is pillantást vetni, biztosan találunk kedvünkre valót.

Ezek is érdekelhetik