hét magyar film

2018.09.15. 20:00

A Kincsem volt a befutó Szombathelyen, a belvárosi moziban

Pozitív tendencia figyelhető meg a magyar filmeknél: minőségi alkotásokkal, nemzetközi elismerésekkel vonzzák a nézőket a filmszínházakba, kenterbe verve amerikai szuperprodukciókat is. Mayer Rudolffal, az Agora Kulturális Központ mozgókép szakági vezetőjével beszélgettünk tendenciáról, kasszasikerről, nézőcsalogató alkotásokról.

Nemes Judit

Mayer Rudolf elmondta: a művészfilmeknek Szombathelyen is megvan a közönsége

Fotó: Unger Tamás

Ha mozi, akkor az amerikai filmek egyeduralmát feltételezzük, minden más alkotást maga mögé utasító blockbustereket, hollywoodi A-listás sztárokkal, látványos akciójelenetekkel, szédítő képi világgal. A valóság és az adatok azonban mást tükröznek: erőre kapott a magyar film, egyre többen vesznek jegyet hazai alkotásokra. Mi több: hét film került a Top30-ba az

Agora-Savaria Filmszínházban, az élen végzett a Kincsem. A Herendi Gábor rendezte romantikus kalandfilm olyan produkciókat előzött meg, mint a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik – amely egyébként, szintén nem produkált rossz eredményt, hiszen a második helyet szerezte meg a listán az eltelt másfél év adatai alapján.

– Az a törekvésünk, hogy akkora teret adjunk a magyar filmeknek, amekkorát csak lehet.

Célközönségként itt megjelölni nem kizárólag a 10-20-as korosztályt lehet, a 40-50-60 évesek is nyitottak a hazai készítésű mozifilmekre – tudtuk meg Mayer Rudolftól. A 2017-es év elejétől nézve a Savaria moziban a legnézettebb harminc film közé került a Viszkis, a Valami Amerika III., a Pappa Pia, a Testről és lélekről, az Aurora Borealis – Északi fény, a Vad Balaton, valamint az 1945 – ez utóbbi nemzetközi fesztiválokon 18 díjat nyert, a többi között számos közönségdíjat jegyeznek a készítői. – Az elmúlt három évben remek magyar filmek születtek: nemcsak közönségfilmek, artfilmek is, van igény a hazai készítésű filmekre. Sorban nyerik el a díjakat: a Napszálltát, Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjét a múlt héten mutatták be a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, elsöprő sikert aratott a nézőknél: állva tapsolták meg a filmet – tette hozzá a szakágvezető.

Mayer Rudolf elmondta, hogy a művészfilmeknek Szombathelyen is megvan a közönsége, szerveznek kifejezetten art programokat az érdeklődőknek. A művészfilmek nézettségi adatai kapcsán hozzátette, a magyarországi mozikban idén május végén bemutatott Könyvklub jól szerepelt a filmszínházukban, ezer feletti nézőszámmal, ahogy a Churchill életéről szóló, A legsötétebb óra is, kétezer nézővel, valamit a 2017-es Az igazi csodára is sokan váltottak jegyet.

Mayer Rudolf elmondta: a művészfilmeknek Szombathelyen is megvan a közönsége
Fotó: Unger Tamás

Ha már nézőszám, Mayer Rudolftól megtudtuk, hogy tavaly szilveszterkor elérték a nyolcvanezret, idén várakozásaik szerint még több nézőt tudnak moziba csalogatni. A hagyományos vetítéseken túl, tematikus filmklubokat és közönségtalálkozókat szerveznek, középpontba helyezve ezen alkalmakkor is a magyar alkotásokat. Terveik között szerepel, hogy meghívják Ujj Mészáros Károlyt is az X – A rendszerből törölve című munkája kapcsán. A rendező előző filmjét, a Liza, a rókatündért hatalmas sikerrel játszották a hazai filmszínházak, az alkotás számos elismerést zsebelt be, nemzetközi fronton is: érdekességként kiemelte a brüsszeli nemzetközi fantasy filmfesztivált, amelyen Orbit díjjal jutalmazták legjobb új játékfilm kategóriában, vagy a Los Angeles-i Magyar Film­fesztivált, amelyen a legjobb film „Hungarians in Hollywood” díj mellett legjobb színésznő zsűridíja jutott a fekete komédiának.

A magyar film csillaga fényesen ível felfelé, és már látni a 2019-es évre várható újdonságokat is. Ha minőségi filmekre vágyunk, érdemes a magyar alkotásokra idén is pillantást vetni, biztosan találunk kedvünkre valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában