Anyanyelvi tanár

2018.10.10. 13:00

Az életszerű nyelvgyakorlás lehetőségét adják a kéttannyelvű iskolákban

Három tantárgyat tanulnak idegen nyelven a diákok a kéttannyelvű iskolákban, mindenhol dolgozik legalább egy anyanyelvi tanár, külföldi tanulmányutak egészítik ki az oktatást. Jó választás, ha valaki pluszenergiát akar fordítani az idegen nyelvek elsajátítására.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

A Nyitra utcai iskola háromfős csapata nemrég tért vissza egy birminghami tanulmányi kirándulásról. Dr. Kalocsainé Magyar Éva intézményvezető mesél: – Két iskolában jártunk, a digitális technikákból kaptunk bemutatót. Egy teremben két-három digitális táblát használtak az ottani kollégák, nem ők fejlesztik a tananyagot, hanem szoftverekből, feladatbankokból válogathatnak a munkájukhoz. Az azonos tantárgyat tanítók hetente összeülnek, egyeztetik a módszereiket, és egy embert csak azért foglalkoztatnak, hogy továbbképzéseket szervezzen a kollégáinak – ideálisak a körülmények. Katicsné Dávid Erikával, az angol munkaközösség vezetőjével egyetértenek: sok lehetőség van Magyarországon az ingyenes külföldi módszertani továbbképzésekre, és mind szemléletformáló hatásúak.

2005 óta van kéttannyelvű képzés az intézményben. Minden évfolyamon három tantárgyat tanítanak angolul, ezen felül heti öt angolórája van 220 gyereknek, az egyiket a lektoruk, Vishalveer Luchoo tartja. Második tanév második félévében kezdik az írást angolul, addig csak beszélnek – gátlások nélkül –, és beszédbiztonságot szereznek, ami hatalmas dolog. A tanórákon kívül is számtalan angolos programot szerveznek az iskolában. Most szombaton például angol projektnapot, az USA lesz a téma, de minden évben van angol versmondóversenyük, drámafesztiválra készülnek és civilizációs versenyre. Az igazgató kiemeli még: diákjaik nagy része a szülők tudatos választása alapján kerül hozzájuk.

 

Több középiskolában van kéttannyelvű tagozat, ezúttal a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban jártunk. – A megújulás igénye vezérelte iskolánk vezetését, amikor 2009 májusában belefogtunk a tagozatindításba. Óriási lelkesedéssel vetettük magunkat a szakmai előkészületekbe, és bár nem kevés szakmai akadályt kellett és kell megugrani, rengeteg sikerélményt könyvelhettünk el 2011 óta – meséli Lengyelné Molnár Mária tagozatvezető. A tagozaton végzett diákjaik csaknem száz százaléka felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványt szerez.

– Az életszerű nyelvgyakorlás lehetőségét kínáljuk nekik azzal, hogy részt vehetnek az évenként megrendezendő Euro-

week kulturális diáktalálkozón. Nemcsak újfajta szemléletmódot sajátítanak el, hanem a személyiségük is gazdagodik. Mindenki tanuljon idegen nyelveket, nem bánják meg – lelkesít a tanárnő.

Mark Menges a KDG-ben óraadó tanár, a diákok beszéd- és kommunikációs készségét, kiejtését, mindennapi nyelvhasználatát fejleszti, anélkül, hogy elvárná a tökéletességet, hiszen a lényeg az, hogy „megértessük magunkat”. Különböző módszereket visz be a tanításba, a célja azt elérni, hogy merjenek beszélni a diákok, akik láthatóan szeretik, hozzászoktak, hogy kizárólag angolul szól hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában