Miről beszélnek a képek?

2018.10.13. 11:30

Nagy Anna izgalmas előadása a Genius Savariensis Szabadegyetemen

Az evangélikusok közösségi termébe költözött a Genius Savariensis Szabadegyetem az új szemeszterben. Legutóbb Nagy Anna esztéta tartott képelméleti-képszemléleti előadást.

Nemes Judit

Fotó: Nagy Jácint

Művészettörténeti előadásra várták az érdeklődőket. Nagy Anna előadása a Képelmélet-képszemlélet, avagy miről beszélnek a képek címet kapta.

Az ELTE SEK tanára beszélt a képértelmezési felfogásokról, szemléletmódokról – bevezetve közönségét a műelemzés, műértelmezés alapjaiba: végigvéve a stílustörténet, az ikonológia és az ikonika alapjait. Heinrich Wölfflin művészettörténészt emelte ki: mint a stílustörténeti művészetfelfogás meghatározó alakját, aki öt fogalompárral határozta meg az ábrázolási alapelveket: linearitás – festőiség; síkszerűség – mélység; zárt forma – nyitott forma; sokszerűség – egység; abszolút – relatív világosság. Az ikonológia témaköréhez Erwin Panofsky nevét fűzte, aki háromlépcsős módszertani modellt alakított ki a képek elemzésére. Az ikonikai elemzés Max Imdahl művészettörténész értelmezése alapján az esztétikai tapasztalat felől közelít a képekhez, az értelmező hagyja magát bevonni az alkotásba.

Fotó: Nagy Jácint

Nagy Anna képekkel illusztrálta az egyes elemzési módok közti különbséget, bevonva a hallgatóságot – interaktív művészettörténet-óra részesei voltak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában