Megelevenedik a vépi ág története

2018.11.16. 11:30

Az Erdődyek nyomában: szobrok, fényképek, adománylevelek

Néhány hete még reneszánsz forgatagban idézték meg a városban a középkor hangulatát, nemrég az Erdődyeket bemutató tárlat nyílt a helytörténeti kiállítótérben.

Tóth Kata

Kovács Péter, gróf Erdődy László és Marton Ferenc a tárlatnyitó előtti ünnepségen. Jobbra: felállították a régi kápolna oltárát a két szoborral Fotó: Benkő Sándor, VN

Az Erdődy család vépi ágához kötődő tárlatot Dömötör Gábor, a helybeli értéktár­bizottság elnöke állította össze a fellelhető tárgyi és írásos emlékekből.

A tablókon megelevenedik a vépi ág története leírásokkal a családtagokról I. Györgytől egészen Erdődy Ferencig, az „öreg grófig”. Felállították a kastélyban található régi kápolna oltárát két szoborral – a kiállítótérben vonzzák a szemet az eredeti míves oltár­díszítő szobrok.

Kovács Péter, gróf Erdődy László és Marton Ferenc a tárlatnyitó előtti ünnepségen. Jobbra: felállították a régi kápolna oltárát a két szoborral Fotó: Benkő Sándor, VN

 

Igazi kuriózumok

S kuriózumokat is láthat a betérő: 1663-ból származó miseruhát például, amit a háború idején ki tudtak menteni a várból, de templomi zászló, a várról és a kastélybelsőről készült kinagyított fényképek is helyet kaptak a tárlaton, ezeken kívül írásos emlékek – például adománylevelek, főispáni kinevezés, hitbizományi és alapítványi levelek, valamint Erdődy ex librises könyvek is. Az Erdődy-nap díszvendége, a család jelenlegi feje, gróf Erdődy László köszönetet mondott a kiállításért, amelynek létrejöttét a jánosházi helytörténeti gyűjtő, Bors Géza és a pecöli tanító, Czibók Attiláné is támogatta.

Előbbi a saját gyűjteményéből adott kölcsön jánosházi vonatkozású emlékeket, például az országbíró Erdődy György Mesterháza községnek szánt adománylevelét és fotót Erdődy VI. Sándor jánosházi birtokáról, családjáról. Czibók Attiláné pedig szakdolgozatot írt Erdődy Ferencről és a család Pecölbe költözése utáni életéről, mindennapjairól.

Ebből és a pecöli általános iskola névadó falának fotóanyagából is építkezett a tárlat. A vépi Kovács Eszter a szombathelyi levéltárban fellelhető Erdődy-dokumentumok kuta­tásában segített. Az Erdődy-­kiállításra december végéig várják a látogatókat a kiállítótérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában