Az idén először felnőttek is bemutatkoztak a Művészeti Szemlén

2019.03.16. 13:10

Kiemelt aranyos produkciók a kőszegi gálán

Az idén március 4–9. között zajlott a kőszegi és Kőszeg környéki általános és középiskolások és újdonságként a felnőttek tavaszi művészeti Ki mit tud? versenye a várban. A nemzeti ünnep előestéjén tartott díjátadó a kiemelkedő produkciókból adott ízelítőt.

Tóth Kata

Hagyományosan az iskolánként szervezett elődöntőkön legjobban szerepelt alsó és felső tagozatosok, középiskolások és az idén először felnőttek is bemutatkoztak a Művészeti Szemlén ének, néptánc, vers és próza, hangszeres zene, modern tánc és egyéb kategóriákban március elején. A négy nap alatt összesen 110 produkciót látott és értékelt a zsűri, kétszázan léptek a lovagterem színpadára, a felnőttek a táncos műsorszámok napján kaptak lehetőséget a szereplésre. A csütörtök esti gálán Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója a gyerekekén kívül mind a hat felnőtt produkciónak gratulált. Mint mondta, jövőre folytatják a hagyományt. Megköszönte a felkészítők munkáját, és hangsúlyozta felelősségüket abban, hogy a nevezők jó színvonalú, kész előadásokkal érkezzenek a szemle zsűrije elé. Huszonnyolcan bronz, 36-an ezüst, 25-en arany és 13-an kiemelt arany minősítést szereztek – a gálán csak kiemelt aranyosokat látott a közönség. Elsőként egy csepregi csoportot, a Nádasdy Kamarakórust a Ki szívét osztja szét dallal. Iliás Máté Krieger Menüettjét játszotta klarinéton Neuliszt Anikó zongorakíséretével. A bájos kislány, Novák Írisz mintha magáról mondta volna A Csillaglány meséjét. Igazi csemege volt a felső tagozatos Szafián Réka bolondos, lábdobbantásokkal kísért furulyajátéka – Kerek Gábor Közeledő Jigger Jokere – és a Margaret Island-sláger, a Hóvirág is, amit a Kumánovich Kata–Zsótér Rebeka duó gitárkísérettel adott elő. Elhittük a vers-próza kategória egyik kiemelt arany minősítést kapott párosának, Vadász Kristófnak és Kopácsi Teréznek az álmait, emlékeit, kiábrándultságát – Radnóti Levél a hitveshez és az episztola parafrázisaként Varga Richárd Túl közel című költeményét adták elő. Ahogy Zsigmond Barbarának is a Csoóri Sándor verssel, hogy belülről kisebesedett szemű, gyermekéért aggódó anya. Szívből jövő, szívhez szóló volt a felnőtt páros, Csiki István és Csiki-Váradi Júlia Mérai csárdása és szaporája, és hazáig kísérte a közönséget a Dance Jam Egy bőröndnyi élet táncának nyolc egymásba kapaszkodó nőalakja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában