Rendezvény

2019.04.06. 20:00

Roma Kulturális Napot tartottak a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Április 7-e, a roma kultúra napja alkalmából szervezte meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár a tematikus napját, amely hagyományos rendezvénye a bibliotékának. A Nagy Éva igazgatónő kezdeményezésére életre hívott programon idén horgolt babákból nyitottak tárlatot, valamint előadást hallgathattak meg az érdeklődők egy országos cigánymesemondó versenyről.

Nemes Judit

Koczka Tibor mellett Valentin Károlyné, Rácz Gyöngyi, Nagy Éva és Horváth Dániel

Fotó: Horváth Balázs

Ötödik éve ad otthont a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Roma Kulturális Napokhoz kötődő rendezvényeknek, amelyet a Roma Nemzetiségi Önkormányzat segítségével valósít meg évről évre.

Koczka Tibor alpolgármester beszédében elmondta, nagy utat tett meg a szombathelyi önkormányzat roma nemzetiségi ügyekben. Kiemelte: a nemzetiségi napok állandó szereplője a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, fellépőiken keresztül kultúrájuk megmutatásával. A városvezető beszélt a Herényben, az idén negyedik alkalommal megrendezendő roma festőtáborról, amelyhez az elmúlt esztendőben jelentősebb összeggel, hatszázezer forinttal tudtak hozzájárulni, és a város idei költségvetésében is szerepel ez az összeg a célra.

Nagy Éva igazgató köszöntőjében kiemelte Ferkovics Józseff el kialakított együttműködésüket, az intézményvezető szavai szerint a festőművész révén még jobban meg tudják ismertetni a kultúrájukat. A rendezvényen 2015-ben Ferkovics József kiállításával kezdődött a programsorozat, 2016- ban Jónás Judit színésznő volt a vendégük, 2017-ben Balázs János kiállítását nyitották meg a könyvtárban. 2018-ban Rigó József költő szombathelyi bemutatkozása áprilisban betegsége miatt elmaradt, az ünnepi könyvhéten azonban vendégül láthatták.

Koczka Tibor mellett Valentin Károlyné, Rácz Gyöngyi, Nagy Éva és Horváth Dániel
Fotó: Horváth Balázs

Idén Rácz Gyöngyi művész horgolt babáiból kiállítást nyitottak Mirkia álma címmel. Az alkotó eredetileg szociológiát tanult, ám tanulmányait családja javára háttérbe szorította. Legkisebbik gyermekének betegsége miatt csaknem egy esztendőt töltött otthon, amely időszak számára alkotással telt.

– Először megrendelésre készítettem állatfi – gurákat, aztán horgolt cigány babákat kezdtem el készíteni. Olyan babák megformálására törekedtem, amelyek modernek, ám a tradíció is jelen van bennük, és amikkel a gyermekek is tudnak azonosulni és erősíti az identitásukat – emelte ki a művész. A tárlaton a babák mellett horgolt mesefi gurákat és állatokat is bemutat az alkotó. A tematikus nap folytatásaként Jakab Natália romológus, történelemtanár és Láng Eszter romológus, beásnyelvtanár, a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola oktatói tartottak előadást.

Jakab Natália a pécsi oktatási intézményt mutatta be a hallgatóságának, Láng Eszter pedig a hagyományos cigánymese-mondó versenyről számolt be. Megtudtuk: volt, hogy százan jelentkeztek, ezért idén már csak általános iskolásokat várnak a novemberi megmérettetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában