Zene másként

2019.11.20. 07:15

Bartók Concertója: a honvágy és az egyedüllét zenéje

Hagyományosan népes közönség volt kíváncsi Horváth Imre karnagy „Ezt látni és hallani kell” komolyzenei előadás-sorozatának legújabb fejezetére a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az előadó ez alkalommal Bartók Béla 1943-ban Amerikában írt Concerto öttételes zenekari művét elemezte közönségének.

Tátrainé Kulcsár Irén

A darabot Serge Koussevitzky karmester rendelte meg Bartóknál: a már betegeskedő zeneszerző alig másfél hónap alatt írta meg utolsó alkotói korszakának első darabjaként a művet, amelynek premierjét 1944. december 1-jén tartották a Bostoni Szimfonikusok közreműködésével.

Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

Horváth Imre mindegyik tételről kottarészleteket és kiváló előadóktól videó-felvételeket mutatott a zenerajongó közönségnek, külön megemlítve, hogy az Elegia című tétel Bartók Béla mélységes honvágyát, a tengerentúli haza iránti szeretetét, vágyódását, és a szorító magányt fejezi ki. A negyedik tételben pedig nem véletlen, hogy egyik melódiája szinte teljesen megegyezik egy operett-dallal, amelynek szövege így kezdődik: „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország…”

Bartók Béla Concerto című zenekari műve hatalmas sikert aratott és a zeneszerző, aki Amerikában hazátlannak, mellőzöttnek érezte magát, ismét válogathatott a megtisztelő ajánlatokban, és új művek komponálásába kezdhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában