Nem csak a húszéveseké a világ

2019.12.03. 14:00

Ünnepelt a két évtizede fennálló Rába(p)ART Társulat

A közönség szeretete felér egy országos minősítéssel – derült ki a Rába(p)ART Társulat megalakulásának 20. jubileumi ünnepségén, amelyet a Batthyány Lajos Művelődési Házban tartottak.

Merklin Tímea

Az ünnepi rendezvényen is kitettek magukért

Fotó: © Szendi Péter

A húsz éve működő csoport állandó résztvevője a regio­nális, országos színjátszó-­találkozóknak, minősítő fesztiváloknak. Jártak egyebek közt Mosonmagyaróváron, Komlón, Adácson is. Repertoárjuk széles, változatos: titokjátékok, vásári komédiák, abszurd drámák, japán végzetjátékok, Csehov egyfelvonásos színművei kihívást jelentettek számukra, végeredményben pedig sikereket.

Sok-sok bronz, ezüst és arany minősítéssel, továbbá a „legjobb jelmez”, „legjobb szcenika”, „legjobb színészi alakítás”, „legjobb előadás” díjjal is rendelkeznek.

Az ünnepi rendezvényen is kitettek magukért Fotó: Szendi Péter

2016-ban az erdélyi szórványmagyarság meghívására Déván, Lupényban és Vajdahunyadon vendégszerepeltek. 2018-ben Pataki András (Soproni Petőfi Színház igazgatója, főrendezője) személyes meghívására – egyedüli falusi színjátszókként – Jack London Osztozkodás című egyfelvonásos drámájával vettek részt a KASZT-on, Kelet-Közép-Európa egyik jelentős fesztiválján. A színkör nagy népszerűségnek örvend Vas megye településein is, az elmúlt évben tizennégy felkérésnek tettek eleget.

– Tudjuk mi is, hogy „nem csak a húszéveseké a világ”, de büszkék vagyunk arra, hogy társulatunk ilyen „szép kort megélt”, ráadásul országosan jegyzett, amatőr művészeti közösséggé küzdötte fel magát – fogalmazott Pásti József a november végi jubileum kapcsán, ahol a társulat tagjain kívül barátok, ismerősök és a színházat kedvelők népes közönsége is velük ünnepelt.

A húsz éve működő csoport állandó résztvevője a regionális és országos színjátszó-találkozóknak. Azünnepi rendezvényen is kitettek magukért, ezzel meghálálva a közönség szeretetét
Fotó: Szendi Péter

Zsúfolásig megtelt a művelődési ház. Ahogy mondják a tagok, ez érzelmileg még többet jelent a társulatnak, mint egy arany minősítés. Ugyanis akik ilyenkor eljönnek, és őszinte szívvel gratulálnak, valóban a művészet barátai.

A köszönetnyilvánítás pedig kölcsönös volt ez alkalommal is, hiszen egyfelől a közönség soraiban ülők fejezik ki hálájukat tapssal a „szórakoztatásért”, az önfeledt percekért, másfelől a színjátszók is köszönetet mondtak a közönségüknek. Valamint a hozzátartozóknak, akik nem egyszerűen elviselik, hogy a hétvégéiket adják oda a próbáknak, szerepléseknek, hanem még segítik is ezt a munkát.

Pásti Józseftől megtudtuk: a színtársulat harmincfős, nemcsak színjátszók vannak köztünk, de dalkörösök is, így a vokális zenét is meg tudják jeleníteni. Aktív közösségi szerepet is vállalnak, településfejlesztést is végeznek. Két jelentős pályázatuk volt: a

Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár felújítása, eszközfejlesztése (IKSZT), és egy kisbusz pályázati beszerzése, amely Ikervár község civil szervezeteinek, közösségeinek működési feltételeit hivatott javítani.

Marton Ferenc alelnök Vas Megye Közgyűlése elismerő oklevelét adta át Pásti József társulati elnöknek a jubileumon
Fotó: Szendi Péter

– Örülünk, hogy a pályázatok révén, jelentősebb egyéb támogatások nélkül is tudtunk előremenni. Azért dolgozunk, hogy közösségi szolgálatot tudjunk vállalni – mondta a társulati elnök.

A jubileumi ünnepségen Pásti Józsefnek, a ­Rába(p)ART Társulat elnökének Majthényi László megyei elnök és Vas Megye Közgyűlése elismerő oklevelét Marton Ferenc alelnök adta át. A Társulat Józsa Mara A néma anyós, Karinthy Frigyes Hogy tesz a gránát, mikor közelben csap le és S. Mrozek ­Szerenád című abszurd drámáját adta elő. Szereplők voltak: ­Pástiné B. Gabriella, Szemes Bíró Emma, Szőke Szeverina, Szőke Zoltán, Pásti József, Nagy Leonóra (fény- és hangtech­nika).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában