Majdnem Dekameron más-más szerzőkkel

2020.03.26. 07:00

Devecsery László író, költő a virtuális térben is tanít, közösséget szervez

Devecsery László József Attila-díjas író, költő, tanár, rendező bevezetőjéből kiderül: Boccaccio műve csupán játékos „minta” azok számára, akik Majdnem Dekameron néven indítottak oldalt a Facebookon.

Merklin Tímea

Devecsery László a kezdeményezés motorja

Fotó: Cseh Gábor

Az oldalon naponta más-más szerzőtől olvashatunk olyan írásokat, amelyek a közösségi lét fontosságát hangsúlyozzák példaértékű modellekkel. A cél a meghitt, otthoni hangulat megteremtése. A szövegek tűnődésre, gondolkodásra valók, vagy éppen felolvasásra szánnak egy mesét vagy verset, ha unatkozna a velünk élő gyermek.

Devecsery László a kezdeményezés motorja
Fotó: Cseh Gábor

Wéber Zsóka, Papp Hajnal, Biczó Antal képei segítenek a vizuális tér érdekességének kialakításában. Publikált már itt Kelemen Zoltán színművész egy kisprózát, olvashattuk Tóthárpád Ferenc széltoló versét. Az oldal szellemi motorja Devecsery László, aki nem mellesleg egyedül élő nyugdíjas, aki a megszokott közösségi formák, színjátékterek helyett, kényszerű otthonmaradásban most a virtuális térben nyit ajtót, ablakot – mások, egymás felé.

– Segíteni szeretnék. Próbálok tartalmas szórakozást nyújtani, értelmet adni az otthonlétnek – mondta el érdeklődésünkre. – A Majdnem Dekameron nem az egyetlen formája ennek, mert az Ovis Kaland Tanyába és a saját oldalamra is mindennap felteszek egy mesét. A Weöres Sándortól kölcsönzött A dal madárrá avat címmel magyart tanítok, a feltett anyagaimat más tanárok is kérik, online tananyagként használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában