Koncert a nappaliból

2020.05.06. 07:00

Kiss Márton zongoraművész adott online koncertet Genovának és mindenkinek (Videóval)

Kiss Márton zongoraművész hétfőn egy veronai fesztivál programjaként adott online hangversenyt otthonról. Koncertjeit a közösségi oldalán is megosztja.

Merklin Tímea

Kiss Márton a szombathelyi otthonából adott online koncertet egy genovai fesztiválhoz kapcsolódva

Fotó: VN/Kiss Márton

Kiss Márton két éve lépett fel a genovai Dózse palotában, ahol a múlt hónapban indítottak egy fiatal művészeket szerepeltető Live koncertsorozatot, és ebbe őt is meghívták; Liszt-rapszódiákat és Bartókot játszott.

– Nem új nekem az online koncert; amikor Grazban tanultam, rendszeresen játszottam így a közösségi oldalon, kihasználva a Facebook Live funkcióját. Most a koronavírus idején újrakezdtem, hetente egyszer zongorázom élőben, és kiteszem az oldalaimra – tudjuk meg Marcitól. – Komoly- és könnyűzenét is játszom zongoraátiratokban, amiket szintén én írok a kívánságok alapján. Minden előadás alatt befut 10-12 kérés, ezeket szeretem teljesíteni. Eddig hét adás volt 2000-2500-as nézettséggel. Élőben 80-100 kapcsolódás van, de tudom, hogy egész családok is nézik.

 

Sokan kérnek klasszikusokat: Beethovent, Schumannt, Chopint, Lisztet, retró könnyű­zenét: Abbát, Queent, Beatlest.

– Ez nekem nagyon extra, mert teljesen eltér attól, amit csinálok – mondja a zongoraművész a feldolgozásairól, átiratairól. – Játszom filmzenéket is, a Star Wars, a Profi fő dalait, sorozatzenéket. Most menők a videojátékok zenéi, beleimprovizálok a darabokba, átalakítom őket, de úgy, hogy felismerhetők maradjanak. Sok olyan hallgatóm van, aki még életében nem volt koncertteremben, de így megismerkedhet a zenével.

Kiss Márton a genovai fesztiválkoncertjét is megosztotta, de az olasz oldalról áthúzva, hogy a közönség tudja: nemzetközi ifjúsági zenei fórumról hallgathat muzsikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában