könyvbemutató

2020.08.19. 07:00

Album II. János Pál tiszteletére Szombathelyen

A vihar ­miatt nem a Püspöki Palota kertjében, hanem a székesegyházban tartották A függetlenség szentje című könyv bemutatóját hétfőn délután. Megtelt a templom II. János Pál tisztelőivel.

Merklin Tímea

Soltész Miklós, az Emmi államtitkára (balról a második) is részt vett a könyvbemutatón

Fotó: Horváth Balázs

A lengyel pápa születésének 100. évfordulójára adta ki Steindl Rezső bélyeg-, boríték- és képeslapgyűjteményének válogatását a Szülőföld Kiadó. Köszöntőjében dr. Székely János megyés püspök kiemelte a pápa nehéz sorsából formálódó mély emberségét, mindvégig megőrzött természetességét.

Soltész Miklós, az Emmi államtitkára (balról a második) is részt vett a könyvbemutatón
Fotó: Horváth Balázs

Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök a visztulai csodát idézte, amikor 1920-ban magyar segélyszállítmányok révén tudtak győzni a lengyelek a bolsevikokkal szemben; és megemlékezett arról, hogy ő is ott volt a százezer ember között, amikor II. János Pált a szombathelyi reptéren fogadták. Beszédet mondott Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Johanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója.

Soltész Miklós, az Emmi államtitkára a pápa 29 évvel ezelőtti szombathelyi beszédét elevenítette fel, amely Szent Márton szellemét állította fókuszba, és a szabadság gondolatát tette elénk. Steindl Rezső filatelista úgy mutatta be könyvét, hogy a bélyeggyűjteménye társtulajdonosává válik, aki a birtokosa lesz. Dobos ­Marianne író Karol Wojtyláról mint a facipős emberről beszélt, aki később öt földrészen végzett pápai missziót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában