Összegzés és díjátadó

2021.07.13. 11:30

Anselmus-díjas lett, elvégre színészből van – Évadzáró társulati ülés a Soltis Lajos Színházban

A szokásos száz helyett mindössze 22 előadása volt a 2020/21-es évadban a Soltis Lajos Színháznak, de a munka eredményei így is hosszan sorolhatók. Egyébként a hagyományok szerint összegzéssel és díj­átadóval zárult az évad a Koptik Odó utcai kamaraszínházban.

Ölbei Lívia

Kvirtek és kvartok. Horváth Nóra és Piller Ádám

Fotó: Benkő Sándor

Bár elmaradásokból sok volt a magunk mögött hagyott kőszínházi évadban, jókedvben és gyarapodásban sem volt hiány a múlt évben 40 éves Soltis Lajos Színház háza táján. Hárman anyai örömök elé néztek (sőt: már élvezik is az örömöket), és szép bemutatók is születtek. A szombati évadzárón Nagy Gábor, a színház igazgatója összegzett. Tavaly augusztus végén a Szentiván­éji álom felújításával nyílt meg – és hamarosan be is zárult a szokott évad.

Kvirtek és kvartok. Horváth Nóra és Piller Ádám
Fotó: Benkő Sándor

A 2020 tavaszá­ról őszre tolódott 11. Soltis Lajos Országos Színházi Fesztiválon tíz előadás vett részt – és kiemelkedő színvonalat produkált. A 12. fesztivált a tervek szerint októberben rendezik meg Celldömölkön. Tavaly elmaradt a celli társulat erdélyi turnéja is (mintegy 4000 fős közönség volt emiatt szomorú), a pótlást szintén októberben tervezik. Ahogyan pótolni kell sok más mellett a Déryné-programban kiajánlott A cigány-előadásokat is.

A jubileumi 3 nővér-előadást ugyan bemutatták, de az őszi felújítás elmaradt, helyette film készült. Júliusban a koprodukciós partner, a Szentendrei Teátrum közönsége láthatja Sardar Tagirovsky izgalmas ­Csehov-rendezését. Ugyancsak a jubileumra készült a Ketrecbál Táborosi Margaréta rendezésében, Soltis Lajos emlékezetére – most már „csak” az kell, hogy minél többen láthassák. Ebben a furcsa évadban két gyerekelőadás is született: a Jancsi bajban van, illetve a Kvirtek és kvartok – mindkettő megkezdte az ismerkedést a közönséggel.

Közben fényesen elindult a szabadtéri szezon: a Szerencsés Mária című celli misztérium bemutatójával. A gyerektábor után a héten a felnőttek táboroznak Vönöckön. Vagyis nincs megállás.

Az évadzárón jubileumi okleveleket és más elismeréseket adott át – a hagyományok szerint – Nagy Gábor a kollégáinak. Ötéves társulati tagságát ünnepli Gregorich Bálint és Gregorich Domonkos. 15 éves tagságért jár az oklevél Marton Ágnesnek, Marton Mercédesznek, Marton Miklósnak, Nagy Péter Istvánnak, Nagy Zsuzsinak és Horváth Viktóriának. 25 éves társulati tagságáért kapott oklevelet Martonfalvi Mária.

Évadzáró a Koptik Odó utcában
Fotó: Büki László/SLSZ

A jubileum legprecízebb lektora címet Marton Mercédesz, a számadások nagyasszonya címet Horváth Nikoletta érdemelte ki, az Artum Scripturam-díjat az íráshoz is nagy affinitást bizonyító Tóth Ákos kapta. Az évad felfedezettje Hérincs Frida, az évad színészi felfedezettje Horváth Nóra. A „színészből van” díjat Piller Ádám, a színházunk sarok­köve díjat Marton Ágnes, a színházunk erős oszlopa díjat pedig – a színháztól hosszú idő után távozó, de lénye egy darabját biztos itt hagyó – Bruckner Roland kapta.

Az Anselmus-vándordíj odaítéléséről minden évben a társulat tagjai döntenek. Döntésük alapján a 2020/2021-es évad legjobb színészének járó díjat Piller Ádám kapta. (Az Anselmus-díj neve pedig a régi E.T.A. Hoffmann-elő­adás, Az arany virágcserép felszabadító élményével van összefüggésben. Mert a valóság és a – színházi – misztérium között vannak titkos átjárók.) Ádám a héten már Orvell-bemutatóra készül a kollégáival. Színészből van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában