Tárlat

2021.07.05. 07:00

Polgár Csaba kamarakiállítása nyílik a sárvári várban – A zsennyei tölgy haldoklása fotókon

Cicelle + a Folyosó Galériában címmel rendezik meg Polgár Csaba Ferenczy Noémi-díjas képzőművész fotókiállítását a Nádasdy Kulturális Központban. A tárlat július 5-től augusztus 1-jéig naponta 10–18 óráig lesz megtekinthető.

Vas Népe

Fotó: VN/Polgár Csaba

A zsennyei Békássy-kastély közelében található ­„Ezeréves tölgy” évtizedek óta inspirációs forrása a kastélyban pihenő-alkotó művészeknek, akik közül többen – így Polgár Csaba is – a környékre is települtek. Kezdeményezésükre alakult meg a Cicelle Aranyháromszög Művészeti és Kulturális Társaság, és jött létre a Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok. A társaság alapító elnöke volt a 2016-ban elhunyt Polgár Csaba Ferenczy Noémi-díjas textilművész, ipar- és képzőművész. Kiemelkedő szerepe volt a művészeti fesztivál megrendezésében, és abban, hogy az „Ezeréves tölgyet” művészeti akciók helyszínéül választották.

Polgár Csaba végigfotózta a tölgy haldoklását. Képeiből láthat egy válogatást az érdeklődő a sárvári Folyosó Galé­rián. A famatuzsálem 2005 táján eltörött, és egyik fele lefeküdt a földre, lassan az enyészeté. Az „Ezeréves tölgy” legendája ezeken a fotókon tovább él: az ép ág az égi világ felé nyúlik, arra törekszik, hogy a földi életet odakapcsolja.

A kiállítással Polgár Csabára is emlékeznek, aki 1970-től tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán, 1987-től egyetemi docens, a Tervezőképző Intézet Textilstúdiójának vezetője. 1993-tól egyetemi tanár, 1993–2003-ig a Textil Tanszék vezetője és szakirányvezető volt. 2004-től a Moholy Nagy Művészeti Egyetem és a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola egyetemi tanára. 2008-tól a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára volt. Zsennyén, a Cicellei temetőben nyugszik.

Kiemelt képünkön: A zsennyei „Ezeréves tölgy”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában