Múltidéző

2022.11.19. 18:00

Ilyen volt az Isis Szálló a 70-es években - 45 éve még tíz éves sem volt, de már új stílust, új berendezés kapott a hotel - fotók

Helyszín: Szombathely, a Thököly Imre és Rákóczi Ferenc utca keleti sarka. A város ezen frekventált területére 1858-ban óvodát, majd rá 110 évre annak elbontása után szállodát építettek. Az 1967 és 1968 között épült hat szintes, 120 ágyas Isis Szállót az a Szabó István tervezte, akinek a munkásságát 1970-ben Ybl-díjjal jutalmazták. 45 éve a hotel még nem volt tíz éves, de már új stílust és új berendezés kapott.

Kelemen Attila

A háttérben az Isis Szálló, az előtérben a Zeneiskola épül 1967-ben

Ha száz évet vissza lehetne menni az időben, akkor az említett helyen állt az úgynevezett „100 éves óvoda”. Ugyan az óvoda rengeteg szolgálatot tett a városnak, ám az épület nem tudta elkerülni a sorsát, ami annyit tesz, hogy érdemi korszerűsítést már nem lehetett elvégezni rajta, így lebontották. A rögtönzött időutazásunk során viszont megdöbbentő felfedezést tennénk: tudniillik az óvoda kertjében állt egy óriás platánfa. Egy nagyon is ismerős platán, amit egyrészt a régi épület lebontásakor, másrészt a helyén épült szálló munkálatai során meghagytak, óvtak, védtek. Ez a hatalmas fa még napjainkban is áll az Iseum bejáratával szemben.

Az Isis Szálló 1968-ban készült el. Nyugat felé egy hatalmas előtető fogadta a vendégeket, amit később zárttá építettek, napjainkban ez már üzletsorként funkcionál. Az átépítés során itt is volt valami, ami védettséget élvezett: Illés György szobrászművész Isis kultuszt formáló domborműve, ami eleinte már az egykori előtető északi oldalát is díszítette. A szállót alig negyed évszázadnyi működés után, az 1990-es évek elején bezárták, majd irodaházzá alakították.

De ne szaladjunk ennyire előre! A hotel fénykorában, az 1970-es évek második felében komoly felújításon esett át. Lássuk, hogy 45 évvel ezelőtt milyennek láthatták az itt megszálló vendégek, illetve a szombathelyiek számára milyen szolgáltatást nyújtott a város impozáns szállója.

Az Isis Szálló hamar belopta magát a megyeszékhely lakosainak szívébe, hiszen a helybeliek tízezrei fordultak meg benne, nemcsak mint szálló vendégek, hanem mint étkezők, szórakozni vágyók. A hotel első tíz évében nemcsak az országból, hanem sok külföldi államból is szálltak meg itt turisták, ami a vasi székhely folyton növekvő látogatottságának természetes következménye volt.

A nagy 1977-es felújítás

Ám akik a 70-es évek elején fordultak meg benne, azoknak 1977-ben kellemes meglepetésben lehetett részük. Az Isis ekkor már a Hungarhotels Claudius önálló egységéhez tartozott, illetve akként is működik. A jellegzetesen szép épület belülről teljesen megújult, felszereltségében kicserélődött, s a város növekvő rangjához méltó színvonalra emelkedett.

Az étterme törzshelynek számított

A szépen dekorált, s minden szempontból imponáló megjelenésű éttermében egyszerre kétszáz személy részére tudtak teríteni. Ennek előnyét sok vállalat, intézmény, rendező szerv csakhamar felismerte: ezek itt tartották meg ünnepségeiket, rendezvényeiket. Történetesen élüzem avatóknak, zárszámadó gyűléseknek, konferenciáknak és kellemes összejöveteleknek adott otthont a szálloda étterme és különterme. Akik itt rendezték esküvőjük utáni lakodalmukat, egy életen át kellemesen emlékezhetnek a szép, kulturált környezetben eltöltött estére, éjszakára. Az étterem - rendeltetésének megfelelően — sok szombathelyi család kedvelt vasárnapi ebédlő, vacsorázó helye is volt. A törzsközönség növekedésében az 1977-es felújtás is nagy szerepet játszott, amikor is teljesen új bútort, függönyöket, és felszerelést kapott az étterem, stilizált magyaros motívumokkal. Különösen az tetszett a szombathelyieknek, hogy míg a Claudius Szálloda konyhája a nemzetközi klasszikus konyhát képviselte, addig az Isis-é inkább a magyaros ízekre specializálódott. Sok hazai és külföldi turistacsoport – még akiket a Caludisuban szállásoltak el – külön kérte, hogy az étkeztetését a Hotel Isis lássa el. A Sabaria Nagyszálló törzsközönsége is ide szokott át, amikor a város legősibb kultikus hotelét átépítés miatt ideiglenesen bezárták 1978 januárjában.

Presszó, éjjeli bár és tánczene

45 éve újult meg a szálloda vitrinje, a portai része, s teljesen új berendezést kapott a hall, s a félemeleti különterem is, amely szintén kiválóan alkalmas volt rendezvények, konferenciák lebonyolítására. Éjjel bárként működött az eszpresszójuk, délután 1 órától este 8-ig mint presszó várta a vendégeket, este 9-től reggelig bárként tartott nyitva, tánczenei szolgáltatással.

Míg 1977-ben 50 új szobaberendezést kapott az Isis Szálló, addig a rá következő évben a szállodai részt is teljesen felújították. 1977-ben a tulajdonos vállalatcsoport az Isis Szálló mellett a Fészek Sörbárt, a büki Campingot és a Kastélyszállót is korszerűsítette. A 45 évvel ezelőtti átépítési, felújítási munkálatokat úgy kell elképzelni, hogy csaknem félszázan társadalmi munkát vállalva festettek, ragasztottak, takarítottak, illetve építőipari szakmunkát végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában