Közös versmondás

2023.03.14. 13:31

Talpra, magyar! – Négyszázan szavalták Kőszegen az Árpád-házi iskolában a Nemzeti dalt - fotók, videó

Közös versmondással zárta Petőfi-hetét az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: a Himnusz után négyszáz diákjuktól hangzott fel kedden délelőtt a tornateremben a Nemzeti dal.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

Az intézmény a Petőfi-bicentenárium alkalmából projekthetet szervezett az általános iskolás diákok számára, amelynek során több – az iskola teljes diákságát megmozgató – rendezvényt tartottak: Irodalmi kávéházat és egy pesti korzót rendeztek be, ahol a tanulók által készített tablók mutatták be a költő életútját, valamint rajz- és szövegtárgy készítő pályázatot hirdettek – kedden osztották ki a díjakat, a tárgyakból pedig kiállítás nyílt az aulában.

Március 14-én az események lezárásaként és a forradalom és szabadságharc előtti főhajtásként tornatermük falára függesztették ki

 azt a molinót, amely kétszáz, Petőfi-versek ihlette diákmunkából készült.A tágas teremben négyszáz diák közösen szavalta a költő buzdító, cselekvésre szólító Nemzeti dalát.

Palatkásné Kolnhofer Judit magyartanár 1848. március 15-ét a fiatalság, a szabadságra vágyó magyarság ünnepének és egy olyan történelmi kor csúcspontjának mondta, amely gazdag volt kétségben, lelkesedésben, küzdelemben és halálban. Petőfiről, aki a szabadságmozgalom élére állt, úgy fogalmazott: egy költő, egyetlen hős sem kívánhat méltóbb főhajtást, mint hogy ennyi kisdiák őrzi őt szívében, lelkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában