Versmondó verseny

2023.04.04. 13:40

Petőfi magyarul Burgenlandban - német, török és norvég anyanyelvű gyerekektől is

Polgár Patrícia

Forrás: BMKE

A háromtagú zsűri meghozta döntését, ezzel pedig lezárult a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) szavalóversenye. A téma Petőfi Sándor költészete volt. A 200 éve született költő versei közül a magyar és nem magyar anyanyelvű gyerekek és fiatalok is megtalálták a képességeiknek és életkoruknak megfelelő sorokat – számolt be a BMKE.

A szavalóversenyt a Burgenlandi Oktatási Igazgatóság engedélyével és közreműködésével hirdette meg a kultúregyesület a tanév elején a tartomány iskoláiban - videófelvételek formájában kérték a szavalatokat a versenyzőktől.

A szavalóverseny motorjának a magyar nyelvet oktató pedagógusok számítanak, akik motiválják és a magyar nyelvórák keretében felkészítik a diákokat. Ebben az évben 23 pedagógus munkájának köszönhetően 264 tanuló 25 oktatási intézményből vett részt a versenyen. A népiskolások közül 157 diák mérte össze tudását, osztályonként magyar és nem magyar anyanyelvű csoportoktra bontva. A népiskolások közül 107 nem magyar anyanyelvű diák tette próbára magát, köztük nemcsak német, hanem norvég és török anyanyelvű gyermekek is. A 7-10 éves korosztályban a legkedveltebb költemények között volt A nap, a Mi kék az ég!, az Arany Lacinak vagy a Füstbe ment terv című versek.

A középsikolák és gimnáziumok tanulói, vagyis a 11-14 éves korosztályban, valamint a 15-18 éves korosztályban összesen 107 diák vett részt a versenyen, közülök többségében voltak a magyar anyanyelvűek, összesen 85 tanuló. A felsőbb évfolyamokban is osztályonként a magyar és nem magyar anyelvű diákok külön csoportokban versenyeztek. Az idősebb korosztályok szívesen válogattak Petőfi szerelmi költészetéből is.

A zsűri március 20-án, hétfőn a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület felsőőri székházában ült össze, hogy értékelje a versenyzőket. Baliko Ludwig, nyugdíjas tartományi szakfelügyelő, Hanel-Gangoly Irene, a Felsőlövői Szövetségi Gimnázium nyugdíjas tanárnője és Kulman Alexander, a felsőpulyai Közép-burgenlandi Magyar Kultúregyesület egykori elnöke számos szempontot figyelembe vettek a zsűrizés során. Elsődlegesen a kiejtés, az érthetőség dominált, de a zsűri számára fontos volt az előadásmód, a szöveg megfelelő értelmezése, valamint az alsóbb évfolyamos diákoktól egy-egy hosszabb vers is lenyűgözte a zsűrit. Idén minden versenyző könyvjutalomban részesül, a legjobbak, akik helyezést értek el, két magyar nyelvű könyvet kapnak ajándékba az oklevelek mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában